Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Huawei medewerker

‘EU overweegt een China-ban in 5G-netwerken'

Wetswijziging moet Chinese technologie uit toekomstige Europese 5G-netwerken houden.

Chinese Huawei medewerker © Huawei Huawei
31 januari 2019

Wetswijziging moet Chinese technologie uit toekomstige Europese 5G-netwerken houden.

In navolging op vele andere landen en overheden, overweegt nu ook de Europese Commissie geen Chinese leveranciers toe te staan in de hardware die in de toekomst de 5G-netwerken binnen de lidstaten mogelijk maakt. Reden voor de voorgenomen uitsluiting zou de angst voor spionage van de Chinese overheid zijn.

Persbureau Reuters, dat melding maakt van de plannen, baseert zich op de uitspraken van vier hoge EU-functionarissen. De voorgenomen uitsluiting van Chinese apparatuur de een nieuw hoofdstuk in de groeiende internationale twijfel aan de betrouwbaarheid Chinese-leveranciers, en in het bijzonder Huawei. Wel plaatsen de EU-functionarissen de kanttekening dat de plannen zich niet enkel op één leverancier zouden richten, maar worden ingegeven door ‘bredere internationale veiligheidsproblemen met China’. 

Spionage?

Volgens de EU-functionarissen zijn de plannen weliswaar nog in een beginfase, maar met de plannen lijkt de EU gehoor te geven aan de oproep van de VS aan bondgenoten om de Chinese apparatuur in de ban te doen. De Verenigde Staten zetten zich al langere tijd in om Amerikaanse bedrijven te ontmoedigen om Huawei-apparatuur aan te schaffen. Amerikaanse veiligheidsexperts twijfelen openlijk aan de betrouwbaarheid van Huawei en vrezen dat de producten van de leverancier voor spionage door de Chinese overheid kunnen worden gebruikt, een aantijging die Huawei zelf altijd ontkend heeft.

Eerder waren er al sterke geluiden dat de Duitse en Poolse overheid Huawei-technologie buiten hun 5G-netwerk wilden houden, en nu lijken alle lidstaten dus overstag te gaan en hun standpunt tegenover Chinese technologie te wijzigen. Het wordt volgens Reuters daarentegen geen gemakkelijke klus voor de Europese Commissie om de plannen daadwerkelijk kracht bij te zetten.

Wetswijziging

De optie die volgens de EU-functionarissen het meest waarschijnlijk is, is een wijziging van de Cybersecurity-wet uit 2016. Deze wet schrijft voor dat bedrijven die betrokken zijn bij ‘kritische infrastructuur’ passende beveiligingsmaatregelen moeten nemen. Een toevoeging van de 5G-netwerken aan de lijst technieken die onder de noemer ‘kritische infrastructuur’ vallen, zou een uitbanning mogelijk moeten maken. Hierdoor zouden bedrijven en overheden in de EU geen gebruik mogen maken van de technieken van leveranciers die in verband worden gebracht met spionage of sabotage.

Ook andere wijzigingen worden door de functionarissen niet uitgesloten. Zo kunnen er ook wijzigingen in aanbestedingsregels worden aangebracht.

Huawei en China reageren

Een woordvoerder van Huawei, dat alle aantijgingen ontkent, verklaarde dat "Huawei toegewijd is en openstaat voor samenwerking met Europese instellingen om een ​​cyberbeveiligingsstandaard voor Europa te ontwikkelen". Volgens Huawei onderstreept de opening van een nieuw cyberbeveiligingscentrum in maart in Brussel de engagement voor Europa van de leverancier. Volgens de Huawei-woordvoerder heeft het bedrijf een “schone staat van dienst op het gebied van cyberbeveiliging".

Ook de de Chinese overheid ontkent elke intentie om het Westen te bespioneren en heeft een verbod op Chinese 5G-leveranciers in de Verenigde Staten en Australië als ‘ongegrond’ veroordeeld. Volgens een van de EU-functionarissen heeft de Chinese ambassadeur in de EU, Zhang Ming, een ​​soortgelijke boodschap verkondigd op een privé-bijeenkomst bij de Commissie met EU-tech-commissaris Andrus Ansip op 29 januari, met het argument dat Huawei niet mag worden geblokkeerd voor 5G-veilingen in Europa.

Europese bedrijven de dupe?

Hoewel vele westerse landen de uitbanning van Chinese technologieleveranciers overwegen, zouden Europese telecombedrijven flinke hinder kunnen ondervinden in de uitrol van hun 5G-netwerken. De bedrijven kunnen door de voorgenomen maatregelen tegen vertraging en extra kosten lopen. Dit terwijl Europa voorloper wil zijn in de uitrol van de techniek en bedrijven de grootse mogelijkheden van 5G goed kunnen gebruiken in het verbinden van bijvoorbeeld voertuigen en fabrieken, met hoge communicatiesnelheden.

Een daadwerkelijke uitvoering van de Europese plannen is daarbij niet eenvoudig en een wetswijziging zoals deze zal door iedere lidstaat moeten worden goedgekeurd. Na die goedkeuring duurt het doorgaans nog een jaar of langer voordat de wijziging daadwerkelijk is doorgevoerd.

2
Reacties
Jan Ven 26 februari 2019 12:28

Misschien kan Huawei de EU van dienst zijn op het gebied van cyberbeveiliging tegen de bewezen afluisterpraktijken van de diverse USA diensten. (o.a. de telefoon van mevrouw Merkel.)

Gozzy 01 februari 2019 20:30

Hoezo vertraging, ze kunnen toch 5G van een eu speler inzetten (Nokia)?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.