Beheer

Netwerken
Vlag Europa

EU neemt de tijd voor afwikkeling Google-antitrust

Google is voorlopig nog niet af van de Europese antitrustzaak.

© Europa
25 februari 2013

Google is voorlopig nog niet af van de Europese antitrustzaak.

De afwikkeling van de Europese antitrust-zaak tegen Google lijkt opnieuw vertraging op te lopen. Een uitspraak of een schikking zou pas 'na het zomerreces'  te verwachten zijn, zo blijkt uit uitlatingen van EU-commissaris Joaquin Almunia, die verantwoordelijk is voor marktwerking.

Het zomerreces van de Europese Commissie loopt door tot in de tweede helft van augustus. Naar verluidt heeft Google aan de ambtenaren van de EU al een aantal concessies voorgesteld, waar onder een duidelijker uitleg over de selectie en presentatiewijze van zoekresultaten. Die zouden nu vaak op onduidelijke wijze per gebruiker verschillen. Ook zou Google de EU hebben aangeboden aan adverteerders minder beperkingen op te leggen.

FTC loste kwestie creatief op

In de Verenigde Staten bereikte Google begin vorig jaar al overeenstemming met de Federal Trade Commission (FTC). De schikking daar hield onder meer in dat Google zijn concurrenten toegang biedt tot gepatenteerde technologie rond onder meer smartphones, tablets en online zoeken. Amerikaanse adverteerders zullen ook meer mogelijkheden krijgen om campagnes die ze bij Google hebben lopen, geheel of gedeeltelijk over te hevelen naar andere aanbieders van online consumenten-views en -clicks.

Formeel heten de concessies van Google 'vrijwillig' te zijn, want de FTC heeft niet hard hoeven maken dat Google zijn zoekresultaten mede laat bepalen door de mate waarin de te presenteren pagina's zich lenen voor profijtelijke plaatsing advertenties. De concurrenten van Google zijn niet onverdeeld tevreden over deze afwikkeling van hun klachten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.