Innovatie & Strategie

Infrastructuur
EU moet naar klimaatneutrale datacenters voor 2030

EU moet naar klimaatneutrale datacenters, over 10 jaar

Europese Commissie vindt dat ICT-sector groene transformatie moet ondergaan.

Artist impressie van het datacenter dat in Zeeland gebouwd wordt © The Green Bay
27 februari 2020

Europese Commissie vindt dat ICT-sector groene transformatie moet ondergaan.

Europese datacenters moeten in 2030 klimaatneutraal zijn. Dat schrijft de Europese Commissie in zijn nieuwe digitale strategie ‘Shaping Europe’s digital future’ waarin ook aandacht is voor duurzaamheid.

“Datacenters en telecommunicatie moet energie-efficiënter worden en meer gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Ze kunnen en moeten klimaatneutraal worden tegen 2030”, schrijft de Europese Commissie.

Volgens de Europese Commissie is het duidelijk dat de ICT-sector een groene transformatie moet ondergaan. “De ecologische voetafdruk van de sector is aanzienlijk, geschat op vijf tot negen procent van het totale elektriciteitsverbruik ter wereld en meer dan 2 procent van alle emissies,” aldus de Commissie.

De EC zegt initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan klimaatneutrale, energie-efficiënte en duurzame datacenters. Hoe en met welke bedragen dat gaat gebeuren, is (nog) niet bekend gemaakt.

Leider op gebied van AI en data

In dezelfde digitale strategie schrijft de Europese Commissie dat de EU wereldleider moet worden in de toekomstige digitale samenleving. Die samenleving moet transparant en democratisch zijn. Bovendien moet daarin de privacy van de burgers worden beschermd. "Elke persoon, elke werknemer, elk bedrijf hoort een eerlijke kans te hebben om de vruchten te plukken van de digitalisering", aldus vice-voorzitter Margrethe Vestager van de Europese Commissie bij de presentatie van de strategische plannen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.