Innovatie & Strategie

Infrastructuur
supercomputer

'EU moet miljard steken in supercomputers'

Europa zou een stevige investering moeten doen in de ontwikkeling van supercomputers, pleiten twee Eurocommissarissen.

Bull Cobalt © P. Stroppa/CEA
11 januari 2018

Europa zou een stevige investering moeten doen in de ontwikkeling van supercomputers, pleiten twee Eurocommissarissen.

Eurocommissarissen. Mariya Gabriel en Carlos Moedas pleiten voor een investering van 1 miljard euro. Systemen voor high-performance computing (HPC) worden door de Eurocommissarissen gezien als de motoren van de digitale economie.

De enorme rekencapaciteit en het vermogen om grote hoeveelheden data vlot te verwerken, onderbouwen wetenschappelijk onderzoek en maken nieuwe soorten toepassingen mogelijk. De Eurocommissarissen spreken van onder meer gezondheidszorg, hernieuwbare energie, veiligheid voor auto's, en cybersecurity.

EU-gedeelde super

Momenteel heeft Europa geen supercomputer in de top tien van de wereld. Dat maakt dat Europese wetenschappers en bedrijven hun toevlucht moeten zoeken tot derde landen om hun gegevens te verwerken.

De commissarissen pleiten in een persconferentie onder meer voor het optuigen van een gemeenschappelijke onderneming om HPC's te verwerven en exploiteren, EuroHPC. De Europese Commissie wil hier tot 2020 circa 486 miljoen euro in investeren. Van deelnemende landen wordt een vergelijkbaar bedrag verwacht. Tot dusver hebben dertien landen zich aangesloten, waaronder Nederland.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.