Management

Infrastructuur
Vlag EU

EU denkt aan meer steun voor chipproductie

'Subsidieregels versoepelen.'

Vlag EU © Shutterstock Lazyllama
17 november 2021

'Subsidieregels versoepelen.'

De EU onderzoekt mogelijkheden om de regels voor staatssteun aan de chipindustrie te versoepelen. Dat meldt Bloomberg, dat zich hiervoor baseert op een ontwerpbeleidsnota die het medium heeft ingezien.

De Europese Commissie (EC) vergadert vandaag over een mogelijke versoepeling van de beperkingen op staatssteun aan chipbedrijven. Daardoor zou het voor overheden makkelijker worden om de bouw van geavanceerde chipfabrieken te subsidiëren.

Wereldwijd is al enige tijd sprake van een tekort aan halfgeleiders. De EC stelt in het document dat Bloomberg heeft ingezien dat het van groot belang is dat chipleveranties zeker gesteld kunnen worden en gezien de complexiteit daarvan zij “kan overwegen om staatssteun goed te keuren om mogelijke financieringslacunes in het halfgeleiderecosysteem op te vullen, met name voor de bouw van geavanceerde Europese fabrieken".

Makkelijker concurreren

Vooral de grote EU-landen zoals Frankrijk en Duitsland willen graag dat deze regels versoepeld worden om bedrijven beter te laten concurreren met de VS en China. Een aantal vooral kleinere EU-landen is tegen, omdat zij vrezen dat soepelere regels grote voordelen geven aan de grotere landen, gezien die meer geld hebben om nationale bedrijven te ondersteunen. Onder meer Nederland, Denemarken en Ierland hebben vorige week een brief gestuurd naar de EC waarin zij protesteren tegen het gebruik van overheidsgeld voor massaproductie en/of commerciële activiteiten. Zij zijn bang voor “subsidie-races en oneerlijke concurrentie” in de EU.

EC-president Ursula von Leyen zei eerder deze week tijdens een bezoek aan ASML al dat Europa meer moet gaan doen op het gebied van chipontwerp en -productie. Dat zal volgens haar tot minder afhankelijkheid van “een paar Oost-Aziatische landen” leiden.

De EU komt volgend jaar met de European Chips Act, die een onderdeel vormt van haar strategie om de chipproductie binnen de EU sterk te vergroten. Ze zet in op een aandeel van 20% in de wereldwijde chipmarkt in 2030.  

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.