Beheer

Privacy
corona-app

EU: corona-apps mogen geen gepersonaliseerde locatiedata gebruiken

Gebruik van apps mag niet verplicht worden gesteld. 

16 april 2020

Gebruik van apps mag niet verplicht worden gesteld. 

Apps die in de Europese Unie (EU) bijdragen aan het tegenwerken van de verspreiding van het nieuwe coronavirus mogen geen gepersonaliseerde locatiegegevens gebruiken. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Lidstaten moeten zich ervan verzekeren dat de apps aan die eis en aan de privacyregels van de EU voldoen. 

"Sterke privacywaarborgen zijn een voorwaarde voor het gebruik van deze apps en dus voor hun bruikbaarheid", aldus Eurocommissaris Thierry Breton tegenover Reuters. Alle gebruikte apps moeten dus gebaseerd zijn op geanonimiseerde data. "Locatiegegevens zijn niet vereist of aanbevolen voor contacttraceerapps, aangezien de apps niet als doel hebben om de bewegingen van individuen te volgen of om regels te handhaven", stelt de Europese Commissie. 

De Europese Commissie kondigde vorige week al aan te werken aan een algemene toolbox voor mobiele apps in de strijd tegen de coronacrisis. De nu gepubliceerde aanbevelingen komen uit die toolbox. Naast de richtlijn over locatiegegevens, stelt de Commissie ook dat alle mobiele apps goedgekeurd moeten worden door volksgezondheidsautoriteiten. Apps moeten verder vrijwillig geïnstalleerd worden en verwijderd worden als ze niet meer gebruikt worden. 

De Commissie vereist verder dat alle apps interoperabel zijn in de EU, zodat mensen ook beschermd zijn als ze de grens over gaan. 

Doorlopend proces

De Europese Commissie zegt op zijn website dat de toolbox onderdeel is van een doorlopend proces, waarin lidstaten samenwerken om deze en andere praktische tools te maken en te verbeteren. De nu gepubliceerde aanbevelingen zijn dan ook slechts een eerste versie. 

De volksgezondheidsautoriteiten beoordelen op 30 april hoe effectief de apps zijn op een nationaal en internationaal niveau. Lidstaten moeten uiterlijk op 31 mei hun acties bekendmaken en de maatregelen toegankelijk maken voor andere lidstaten en de Commissie, zodat zij deze kunnen beoordelen. Vanaf juni gaat de Commissie periodieke rapporten publiceren over de voortgang. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.