Innovatie & Strategie

Netwerken
OneWeb

EU concretiseert plan voor eigen internetsatellietnetwerk

Onafhankelijkheid belangrijke drijfveer.

Lanceerinstallatie OneWeb-satellieten boven op een Soyuz-raket © Oneweb
11 november 2022

Onafhankelijkheid belangrijke drijfveer.

Het Europees Parlement en de lidstaten zijn dicht bij een 6 miljard euro investering in de totstandkoming van een eigen satellietnetwerk. Dat moet voorkomen dat de EU voor communicatievoorzieningen te afhankelijk wordt van de VS of andere mogendheden.

Het plan werd al in februari dit jaar geopperd, maar volgens Reuters komt er volgende week een verdere invulling van het plan. Daarin staat waarschijnlijk dat er 6 miljard euro wordt vrijgemaakt voor het verwezenlijken van de plannen. De EU steekt er 2,4 miljard in en de rest moet van private partijen komen.

Het netwerk omvat volgens het plan straks 170 laagcirkelende satellieten en wordt tussen 2025 en 2027 opgebouwd. Het doel is vooral de Europese lidstaten en delen van Afrika te voorzien van breedband-internetmogelijkheden voornamelijk op plekken waar bedrade netwerken of aardse mobiele netwerken zoals 5G) geen of slechte dekking hebben. Het netwerk kan ook helpen bij eventuele rampen waarbij de aardse infrastructuur onklaar raakt.

Financiering nog niet rond

De betrokkenen vanuit de EU en de lidstaten vergaderen donderdag 17 november over de laatste details van de overeenkomst. De financiering is echter een heikel punt. Donderdag kan dus ook besloten worden dat nog een extra vergadering nodig is. 

Het is nog onduidelijk welke commerciële partijen zouden willen deelnemen in het plan. Voor de hand ligt dat de twee belangrijkste Europese satellietbedrijven OneWeb en Eutelsat in ieder geval bij de onderhandelingen betrokken zijn. De twee kondigden in juli het voornemen aan hun krachten te bundelen. Eutelsat heeft vooral satellieten die in een geostationaire - en dus veel hogere - baan cirkelen. OneWeb werkt aan een netwerk dat meer vergelijkbaar is met dat Elon Musk met SpaceLink al voor een belangrijk deel heeft gerealiseerd. Daar daarop in te haken zou het EU-plan een vliegende start kunnen maken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.