Innovatie & Strategie

Governance
USB-C

EU-besluit universele lader zet in VS discussie op scherp

Oproep drie senatoren stuit op verzet industrie.

© Belkin
20 juni 2022

Oproep drie senatoren stuit op verzet industrie.

Drie senatoren in de VS vinden dat de Amerikaanse overheid een voorbeeld moet nemen aan de Europese eis tot standaardisering van opladers. Dit kan namelijk de grote hoeveelheid elektronica-afval indammen, redeneren zij.

In een brief (pdf) aan Secretary of Commerce Gina Raimondo dringen de senatoren Edward Markey, Elizabeth Warren en Bernie Sanders erop aan in de Verenigde Staten te komen tot een universele opladerstandaard in navolging van het besluit van de Europese Unie. In de brief wordt niet expliciet gesproken over de USB-C-standaard zoals de EU voorschrijft. Maar de senatoren dringen wel aan op een coördinerende rol van de Raimondo om binnen het Department of Commerce een uitgebreid plan te komen dat zowel consumenten als het milieu beschermt door het gebrek aan een universele laderstandaard in de VS aan te pakken.

Maar volgens Ars Technica is er nog een heel lange weg te gaan. Apple heeft zich bijvoorbeeld altijd fel verzet tegen standaardisering met als argument dat deze de innovatie zou belemmeren. Bovendien beargumenteert Apple dat het juist verwarring bij consumenten teweeg zou brengen en meer e-waste zou opleveren omdat veel Lightning-opladers en -accessoires opeens onbruikbaar zouden worden. Markey, Sanders en Warren noemen dat juist een financiële last waarmee Apple zijn klanten heeft opgezadeld door het ontbreken van een standaard.

Meer verzet

Maar het verzet tegen een standaard gaat verder dan dat van Apple. In de VS zijn veel bedrijven en groeperingen die menen dat de overheid zich niet moet bemoeien met zaken die tot het vrij ondernemerschap behoren. De drie senatoren vragen dan ook niet direct om regelgeving zoals in de EU, maar om een 'inter-agentschappelijke' discussie over dit onderwerp. Overigens hebben al heel wat producenten zich vrijwillig geconfirmeerd aan USB-C als universele laadstandaard.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.