Beheer

IT beheer
microfoon, headset

Essent week onbereikbaar voor klanten door IT-storing

Consumentenbond wil naar toezichthouder stappen.

© HubSpot
7 september 2022

Consumentenbond wil naar toezichthouder stappen.

De ongeveer 2 miljoen klanten van Essent hebben de afgelopen week geen contact kunnen leggen met de energieleverancier. Een storing heeft het interne IT-systeem van het bedrijf platgelegd waardoor medewerkers niet meer telefonisch of via de chat bereikbaar waren. Dochteronderneming Energiedirect kampte met hetzelfde probleem.

Een woordvoerster bevestigt na berichtgeving van het AD dat de problemen vorige week donderdag zijn begonnen. "We vinden het ontzettend vervelend voor onze klanten, vooral met de huidige onrust op de energiemarkten", zegt ze. Essent start de communicatiekanalen stapsgewijs weer op. De livechat binnen de app van het bedrijf zou woensdagmiddag weer moeten werken.

'Hardnekkige storing'

Essent kan nog niet aangeven wanneer het weer volledig bereikbaar is voor klanten. De zegsvrouw benadrukt dat er geen sprake is van een cyberaanval. Klantgegevens zijn volgens Essent dan ook veilig. Dat IT-problemen ook de telefonie platleggen, komt doordat bellers binnenkomen in het IT-systeem waarin ook gegevens van klanten staan.

Tegenover het AD spreekt de energieleverancier van een hardnekkige IT-storing. De Consumentenbond neemt geen genoegen met die uitleg en overweegt een stap naar toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt). De bond vindt dat energiebedrijven juist in de huidige tijden met onzekerheid over energiekosten bereikbaar moeten zijn. "Sowieso hebben bedrijven de plicht om bereikbaar te zijn voor hun klanten", verklaart de woordvoerder tegen het AD. "Een storing kan voorkomen, maar een week is wel heel lang."

Later nog eens proberen

Op de eigen website meldt Essent in een vanmiddag geplaatste update dat het "op dit moment" een storing heeft. "Hierdoor kunnen we je niet helpen via telefoon. In onze live chat kan het druk zijn, waardoor je misschien niet gelijk geholpen wordt. We vinden dit heel vervelend en werken hard aan een oplossing. Probeer je het later nog eens?"

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.