Innovatie & Strategie

Security
zendmast Ericsson

Ericsson 'verdringt' Huawei voor 5G bij Telefónica Duitsland

Telefónica Duitsland kiest Ericsson voor aanleg 5G-kernnetwerk, vanwege security.

© Ericsson
2 juni 2020

Telefónica Duitsland kiest Ericsson voor aanleg 5G-kernnetwerk, vanwege security.

De Duitse tak van telecomconcern Telefónica bouwt zijn nieuwe 5G-netwerk met apparatuur van het Zweedse Ericsson. Het bedrijf verklaart te vertrouwen op een Europese leverancier voor het "security-relevante 5G-kernnetwerk". Het gaat om infrastructuur voor dochtermerk O2. Eind vorig jaar had Telefónica nog een deal met het Chinese Huawei en het Finse Nokia. 

De deal voor een multi-vendor strategie die in december bekend is gemaakt, moest nog wel goedkeuring van de Duitse autoriteiten krijgen. Telefónica had toen nog geen leverancierskeuze voor zijn core-netwerk gemaakt. In Westerse landen leeft wantrouwen jegens Huawei vanwege zorgen over cyberspionage of cybersabotage door de Chinese overheid. Dit heeft de Chinese leverancier van telecomapparatuur internationaal tegenwind opgeleverd.

'Veilig, modern, betaalbaar'

Telefónica heeft onder zijn merknaam O2 het op een na grootste draadloze netwerk van Duitsland. Het bedrijf laat vandaag weten dat het voor apparatuur in de kern van zijn nieuwe 5G-netwerk kiest voor hardware van Ericsson. In het persbericht legt Telefónica Deutschland uit dat het vertrouwt op een Europese leverancier voor het met name "security-relevante" 5G-kernnetwerk. "Met dit grensverleggende besluit zet het bedrijf koers voor veilig, digitaal netwerken van het land in het komende 5G-tijdperk. Dankzij de innovatieve en krachtige Ericsson-technologie zal Telefónica het modernste mobiele netwerk in Duitsland hebben", aldus de claim van de telecomaanbieder.

CEO Markus Haas van Telefónica Deutschland spreekt daarbij zowel zakelijke klanten als ook consumenten aan. Hij spiegelt economisch aantrekkelijke prijsstellingen voor wat betreft het komende 5G-aanbod van zijn bedrijf. Leverancier Huawei is eerder door afnemers wereldwijd geroemd om lage prijzen maar ook om technologisch voorlopen. Dat laatste heeft bijvoorbeeld het Nederlandse KPN ruim een jaar geleden al gesteld.

Kern- en randzaken

Inmiddels zijn meer en meer telecomaanbieders bezig om een scheiding door te voeren wat betreft hun core-netwerk en randnetwerken plus apparatuur daar zoals ook zendmasten. KPN voert al een dergelijke scheiding door en ook bij Telefónica in Duitsland speelt deze beweging. Met de keuze voor Ericsson staat Huawei niet geheel buiten de deur. De deal van december vorig jaar betrof namelijk niet het core-netwerk voor 5G, waar de deal met het Zweedse Ericsson nu wel voor is.

1
Reacties
Bop 29 juni 2020 14:13

'Zukkjurrittie' is een soort veiligheid, zeg maar.

Nederlands graag.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.