Management

Branche
Ericsson

Ericsson schikt voor miljard in VS

Corruptiezaak leidt tot drie jaar verscherpt toezicht.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Johan Myrberger
9 december 2019

Corruptiezaak leidt tot drie jaar verscherpt toezicht.

De Zweedse maker van netwerkapparatuur Ericsson heeft een schikking van meer dan 1 miljard dollar getroffen in een grote Amerikaanse corruptiezaak. Het bedrijf heeft schuld bekend en wordt ook drie jaar lang door een externe partij gecontroleerd.

"Het corrupte gedrag van Ericsson was met leidinggevenden op hoog niveau, omvatte een tijdspanne van zeventien jaar en ten minste vijf landen, in een misplaatste poging om de winsten te verhogen", aldus de officiële verklaring van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Aan deze overeenkomst, compleet met schuldbekentenis, is uitgebreid onderzoek vooraf gegaan, waar onder meer de ficus van de Verenigde Staten heeft meegewerkt.

Ericsson had eerder al vanwege de zaak een miljard dollar opzij gezet. In het onderzoek werkte Justitie samen met de Amerikaanse beurswaakhond Securities & Exchange Commission (SEC). De harde woorden bij de 'veroordeling' plus de forse hoogte van het 'boetebedrag' moeten andere bedrijven afschrikken om zich in te laten met dit soort crimineel gedrag, aldus de verklaring van Justitie.

China, Vietnam, Koeweit

De VS bevindt zich niet onder de vijf landen waar de daadwerkelijke misdaden zijn gepleegd door het Zweedse Ericsson, hoewel de boekhoudfraude zich via de aandelenhandel wel uitstrekte tot aan de VS. Ericsson heeft zich via dochterbedrijven, externe vertegenwoordigers en consultants schuldig gemaakt aan omkoping, verborgen financiële fondsen en boekhoudfraude. De vijf landen waar de omkooppraktijken daadwerkelijk hebben plaatsgevonden zijn China, Vietnam, Indonesië, Koeweit en de Oost-Afrikaanse Republiek Djibouti.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.