bit onderzoek

Er is te weinig kennis over bescherming op internet

Onderzoek van BIT laat de hiaten duidelijk zien

31 oktober 2016

Onderzoek van BIT laat de hiaten duidelijk zien

De kennis over bescherming op internet schiet tekort, zegt datacentrum Bit uit Ede. Het blijkt dat maar liefst 42 procent van de Nederlanders niet weet welke acties zij moeten ondernemen om hun privacy goed te beschermen op het web.

Meer dan de helft (53 procent) van de internetgebruikiers is wel eens gehackt of heeft het vermoeden dat dat zo is. Bit deed een onderzoek onder 992 consumenten met een kantoorbaan. De gegevens zijn gebundeld in het rapport ‘Internet eigenwijs’.

 

Gebrek aan kennis blijkt onder andere uit het downloadgedrag. Meer dan de helft (56 procent) van de Nederlanders controleert niet altijd of een download veilig is. Ook blijkt dat bijna de helft (46 procent) e-mails opent van een onbekende afzender en 29 procent doet hetzelfde met bestanden uit een onbekende bron.

Slechts vier op de tien Nederlanders maakt gebruik van een adblocker, terwijl dit toch ook bescherming biedt tegen malware via advertentienetwerken. Opvallend is dat Nederlanders aangeven geen idee te hebben van privacybescherming op internet, maar dit blijkbaar ook niet als belangrijk ervaren.

Op een koopje

Slechts 4 procent ziet gebrek aan privacybescherming als een grote frustratie bij het gebruik van internet. Trage en slechte werking van de internetverbinding wordt door het merendeel (47 procent) als grootste frustratie aangekaart. Bescherming door de virusscanner biedt een oplossing, maar Nederlanders hebben hier niet veel voor over. Drie op de tien Nederlanders is niet bereid om te betalen voor een virusscanner en het merendeel (42 procent) wil er tot 50,00 euro per jaar aan uit geven.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.