Overslaan en naar de inhoud gaan

Equifax treft miljoenenschikking met slachtoffers datalek 2017

Het Amerikaanse kredietbureau Equifax heeft een miljoenenschikking getroffen met ongeveer 147 miljoen Amerikaanse klanten. Het bedrijf werd in 2017 het slachtoffer van hack, waarbij de aanvallers toegang kregen tot de persoonlijke gegevens van miljoenen Amerikanen. Volgens de schikking, die goedgekeurd is door de Northern Discrict of Georgia, betaalt het bedrijf in totaal 380,5 miljoen dollar.
Datalek
© Shutterstock
Shutterstock

Het geld uit de schikking komt in een fonds waar de 147 miljoen slachtoffers die door Equifax geïdentificeerd zijn aanspraak op kunnen maken, meldt Bloomberg. Per persoon kunnen zij maximaal 20.000 dollar uit het fonds krijgen als schadevergoeding. Mocht het nu afgesproken totaalbedrag niet voldoende zijn, dan moet Equifax nog eens 125 miljoen dollar extra toevoegen aan het fonds.

Daarnaast krijgen slachtoffers tien jaar kredietmonitoring. Krijgen zij al monitoring, dan krijgen ze een cash compensatie. Equifax zelf moet verder geld investeren in verbeteringen binnen het bedrijf. Zo moet er minimaal een miljard dollar geïnvesteerd worden in het verbeteren van databeveiliging. Dat bedrag kan nog verhoogd worden naar twee miljard dollar, afhankelijk van de hoeveelheid vraag naar kredietmonitoring. 

Grootschalige hack in 2017

Equifax werd in 2017 het slachtoffer van een grootschalige hack, waarna cybercriminelen toegang kregen tot de IT-infrastructuur. Via daar konden zij waardevolle dossiers met consumentendata buitmaken. In die dossiers zaten bijvoorbeeld BSN-nummers, creditcardgegevens, huisadressen en geboortedata van Amerikanen. 

Na de aanval ontstonden grootschalige protesten van consumenten, consumentenorganisaties en toezichthouders. Daarnaast werd een onderzoek door de FBI ingesteld. 

Equifax stelde in juli vorig jaar al een schikking voor, maar toen was nog niet duidelijk hoeveel consumenten hier aanspraak op konden maken. Wel was duidelijk dat er in ieder geval 300 miljoen dollar naar een fonds voor getroffen consumenten ging. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in