Beheer

Juridische zaken
Vrouwe Justitia

Enkelbanddragers buiten beeld Justitie na update

Storing in dataverkeer zorgt voor problemen in monitoring elektronische enkelbanden.

Vrouwe Justitia © CC0 Pixabay,  AJEL
10 mei 2019

Storing in dataverkeer zorgt voor problemen in monitoring elektronische enkelbanden.

Dragers van enkelbanden zijn donderdag een tijd lang buiten het zich van justitie geweest als gevolg van een software-update. Door de  update ontstond een storing in het dataverkeer bij de elektronische monitoring van de enkelbanden. Gegevens over de enkelbanden kwamen hierdoor niet  goed door in het systeem in de meldkamer van DV&O.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid maakt zelf melding van de storing en meldt dat het systeem inmiddels weer operationeel is. Wel wordt nog hard gewerkt om het systeem "weer 100 procent stabiel te krijgen''. Alle enkelbanddragers zijn volgens het ministerie weer in beeld.

Tijdens de storing hebben waarschijnlijk honderden verdachten en veroordeelden zich vrij kunnen bewegen. Hoeveel dragers van elektronische enkelbanden Nederland telt, wil het ministerie niet noemen, maar in 2017 waren er elke dag gemiddeld zo'n zevenhonderd enkelbanddragers.

Maatwerk

Vanwege de storing moest justitie bij sommige enkelbanddragers actie ondernemen. Volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid is hierbij maatwerk toegepast. Sommige justitiabelen zijn hierdoor preventief ingesloten. "Slachtoffers en nabestaanden worden zo snel mogelijk geïnformeerd. De betrokken partijen, zoals DV&O, DJI, OM, de drie reclasseringsorganisaties en de politie hebben voortdurend afstemming over de ontstane situatie en de status van het uitgevallen dataverkeer", zo verklaart het ministerie. 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.