Beheer

Netwerken

Engste bergpad favoriet op Wikipedia

3 januari 2013
Nederlandse gebruikers zochten het afgelopen jaar op Wikipedia het meest naar de Hua Shan. Dat is de Chinese berg met het griezeligste wandelpaadje ter wereld.

Dit blijkt uit de lijst met meest gezochte onderwerpen in Wikipedia, zo meldt de BBC. Er zijn trouwens grote verschillen per land, want in Groot-Brittannië werd het meest gekeken naar artikelen over Facebook, terwijl de Japanse gebruikers massaal belangstelling bleken te hebben voor actrices in scabreuze video's.

Bonte verzameling

De lijst is samengesteld door een Zweedse gebruiker, software engineer Johan Gunnarson, in het kader van het Wikitrends project. Dit project probeert het gebruik en de evolutie van Wikipedia te vangen in een aantal getalreeksen en opsommingen van onderwerpen. De Zweden zelf bleken de blik vooral naar binnen te richten, want een pagina over eigen land scoorde daar het hoogst.

Gebieden vol rumoer

Bijzondere belangstelling ging uit naar de landen waar vorig jaar iets aan de hand was. In Egypte, bijvoorbeeld, bleek veel belangstelling te bestaan voor Muhammad Ali Pasha, die in 1805 de macht greep in het land. Ali Pasha wordt gezien als een verlicht heerser en als spiegel van hoe een toekomstige leider van Egypte er uit zou moeten zien.

In Iran bleek veel belangstelling te bestaan voor artikelen over het eigen land, maar ook voor lemmata over vrouwenbesnijdenis, seks in het algemeen en homoseksualiteit.

Nog meer seks

In Rusland stond het begrip "porno site" hoog op de lijst van opgezochte Wikipedia-pagina's, vrijwel op gelijke hoogte met "werkloosheid". Overigens, de 'plankenroute' op de flank van de berg waar de Nederlanders massaal naar keken, wordt hier beschreven op Wikipedia.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.