Innovatie & Strategie

Outsourcing
naar de cloud

Enexis met 200 kritieke applicaties naar de cloud

Sogeti, Schuberg Philis en First Consulting moeten transitie in goede banen leiden

© CC0 - Pixabay Geralt
28 juli 2017

Sogeti, Schuberg Philis en First Consulting moeten transitie in goede banen leiden

Enexis Groep is van plan de komende jaren meer dan 200 bedrijfsapplicaties over te zetten naar naar de publieke cloudomgevingen van Microsoft (Azure) en Amazon (AWS). 

Een belangrijke overweging voor Enexis om naar de cloud te willen en om te uit te besteden is de noodzaak om steeds sneller kunnen reageren op veranderende omstandigheden in de keten van energievoorziening. 

Voor de transitie is een termijn van 4 jaar gepland en wordt een appèl gedaan op dienstverleners Sogeti die in de rol van hoofdaannemer zal samenwerken met Schuberg Philis en First Consulting. Voor het cloud-geschikt maken van de veelal  bedrijfskritieke software ontwikkelen de IT-dienstverleners een cloud native architectuur en een daarop toegespitst IT-DevOps-georiënteerd regiemodel. Het contract dat behalve de transitie ook de uitbesteding van functioneel en technisch onderhoud regelt, heeft een looptijd van 4 jaar een omzetwaarde van zo’n 50 miljoen euro over die periode. Opmerkelijk daarbij is de optie tot verlenging met nog eens 12 jaar

Multi-cloudomgeving

De overeenkomst met de drie IT-dienstverleners regelt naast de ontwikkeling van de cloud native architectuur en de transitie van applicaties naar de publieke cloud ook aanpassingen in de organisatie. Met het cloud native platform is Enexis Groep in staat bestaande applicaties snel en makkelijk buiten de deur te brengen naar een multi-cloudomgeving op basis van Azure (Microsoft) en AWS (Amazon).

Het implementeren en integreren van applicaties binnen de IT-operatie wordt vereenvoudigd door in te zetten op continuous integration en continuous deployment (CI/CD), waarbij volledig geautomatiseerde IT-processen tijdrovend en foutgevoelig handmatig configuratiewerk uitbannen. Verder krijgt Enexis de beschikking over een containerplatform voor de ontwikkeling van veilige en ‘compliant’ cloudsoftware. Met deze aanpak komen nieuwe applicaties sneller beschikbaar dan voorheen. Tenslotte zal het consortium de business- en IT-organisatie van Enexis Groep leren werken in de nieuwe ‘cloud native’ omgeving. Daartoe worden onder meer DevOps teams opgeleid op basis van de ‘voordoen, meedoen, zelf doen’ aanpak.

 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.