Innovatie & Strategie

Blockchain
elektriciteit

Energiepiek Iran 'verraadt' illegale Bitcoin-mining

Iran wijt ongebruikelijke stroompiek aan Bitcoin-mining en neemt zo'n 1000 computers in beslag.

© CCO Creative Commons 127071
1 juli 2019

Iran wijt ongebruikelijke stroompiek aan Bitcoin-mining en neemt zo'n 1000 computers in beslag.

De Iraanse autoriteiten hebben in twee verlaten fabrieken bijna 1000 computers aangetroffen die Bitcoin stonden te 'minen'. Virtuele valuta zijn verboden in het islamitische land en de systemen van deze mining farms zijn dan ook in beslag genomen. Iraanse staatsmedia melden dat deze activiteit heeft gezorgd voor een ongebruikelijke stroompiek van 7 procent in juni.

De door de Iraanse overheid gesubsidieerde elektriciteit is in de afgelopen maand tot 21 juni maar liefst 7 procent hoger uitgekomen dan normaal, zo meldt het Westerse persbureau Reuters op basis van de Iraanse staatstelevisie. Het grootste deel van die piek in het nationale stroomverbruik wordt geweten aan de nu opgerolde Bitcoin-operaties. "Twee van deze Bitcoin-farms zijn geïdentificeerd, met een consumptie van 1 megawatt", verklaart een ambtenaar die gaat over elektriciteit in de centraal gelegen provincie Yazd.

Bitcoin in de ban

Iran heeft virtuele valuta zoals Bitcoin met ingang van vorig jaar in de ban gedaan. De centrale bank van het land heeft financiële instanties verboden om handel te drijven in en met cryptocurrencies. Dit vanwege zorgen over witwaspraktijken. Daarnaast zou het forse energieverbruik voor het 'ontginnen' van nieuwe cryptocoins zorgen voor instabiliteit in lokale stroomnetwerken, zo weet RadioFreeEurope te melden. De Iraanse overheid subsidieert elektriciteit om prijzen laag te houden, wat cryptominers aantrekt die met virtuele valuta ook Amerikaanse sancties op betalingsverkeer kunnen omzeilen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Michael van Leeuwen 18 juli 2019 12:25

Bijzonder om te zien hoe autoritaire regimes slechts twee smaken hanteren als het om crypto gaat: A) verbannen onder het mom van witwassen (wat ze eigenlijk bedoelen is "we zijn bang voor minder controle over de populatie") of B) een eigen crypto maken onder het mom van economische vrijheid (wat ze eigenlijk bedoelen is sancties ontduiken en/of het implementeren van een eigen versie van het internet versnellen zodat er meer controle over de populatie komt). Fun times!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.