Beheer

Security
Windows XP

En daar is Windows XP weer! Als fenix uit de as

'Legale' nieuwe installaties zijn weer mogelijk.

26 mei 2023

'Legale' nieuwe installaties zijn weer mogelijk.

Windows XP is terug voor wie daar behoefte aan heeft. Maar een waarschuwing vooraf: Doe het niet op een pc die ook maar de geringste verbinding met internet heeft.

Microsoft probeert er sinds 8 april 2014 alles aan te doen om het gebruik van Windows XP uit te bannen. Het ooit geroemde besturingssysteem wordt niet meer ondersteund, zit vol kwetsbaarheden en is dus niet veilig. Het verouderde besturingssysteem opnieuw installeren gaat allang niet meer omdat de activatieservers die Microsoft daarvoor had, zijn uitgeschakeld en ontmanteld. Nou ja, er zijn al twintig jaar gekraakte versies van Windows XP in omloop waarin het activatiemechanisme is uitgeschakeld.

Oh ja en vier jaar geleden werd - nota bene op Microsofts eigen GitHub-platform - melding gemaakt van een activatieserver WindowsXPKg die op infrastructuur van een onafhankelijke partij originele, geldige activatiecodes kon produceren. Niet verstandig, want XP en internet is een combinatie die je niet meer wilt maken. 

Een echte Activatie ID

Maar er is een mogelijkheid om lokaal - dus zonder tussenkomst van een internetverbinding - een Installatie ID te genereren, met behulp van xp_activate32.exe, schetst een blogger op tinyapps.org, waar The Register op stuitte en uitprobeerde. Het werkt! Alleen zijn er erg weinig applicaties te vinden die nog met Windows XP overweg kunnen. TinyApps is overigens nog wel een rijke bron aan bijzondere programmaatjes die werken met het besturingssysteem. 

Zelfs Internet Explorer 8, de webbrowser die nog werd geleverd met Windows XP, kan niet meer overweg met de meeste websites. Maar zoals gezegd Windows XP en internet is toch een no-go area. Echter voor wie toch nog in huis dat ene waardevolle programmaatje heeft om op een geïsoleerde laptop nog mee te spelen: dit is een kans.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.