Beheer

Security
Datalek

Elke dag een datalek bij ziekenhuizen

Gemiddeld is ieder ziekenhuis al meer dan 2 keer gevoelige data kwijtgeraakt

datalek © Shutterstock
24 november 2016

Gemiddeld is ieder ziekenhuis al meer dan 2 keer gevoelige data kwijtgeraakt

Sinds 1 januari hebben ziekenhuizen melding gemaakt van 304 datalekken. Dat bevestigt de Autoriteit Persoonsgegevens donderdag na berichtgeving in Trouw.

Het aantal van 304 datalekken met meldingsverplichting komt overeen met ongeveer 1 melding per dag. Er zijn in Nederland 134 ziekenhuizen. Gemiddeld zijn deze dus dit jaar meer dan 2 maal gevoelige data kwijtgeraakt.

Uit de cijfers kan overigens niet geconcludeerd worden dat alle ziekenhuizen datelekken hebben gemeld. De Autoriteit Persoonsgegevens wil namelijk niet zeggen hoeveel ziekenhuizen zich gemeld hebben. Dat zou natuurlijk wel interessante informatie zijn; voor patiënten kan het een overweging zijn om een alternatief te zoeken, als een ziekenhuis notoir slordig met data zou blijken. De autoriteit wil ook niet onthullen wat voor soort gegevens zijn gelekt, omdat dan herleidbaar zou zijn bij welk ziekenhuis er sprake is geweest van een datalek.

In totaal is dit jaar al 4700 keer verlies van privacygevoelige informatie gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Een kwart van die meldingen kwam uit de zorgsector, en van dat segment komt dan dus een kwart voor rekening van de ziekenhuizen. Of dat veel of weinig is, is lastig te zeggen. Het kan natuurlijk ook zijn dat men in de zorgsector alerter is op datalekken, of meer doordrongen van het nut van melding ervan.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.