Elektronisch dossier moet babysterfte terugdringen

22 juni 2010
Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil onder meer een Perinataal Webbased Dossier (PWD) instellen om de bovengemiddelde babysterfte bij spoedeisende verloskunde in ons land terug te dringen.

Het nieuwe cliëntvolgend dossier, waarvan de zwangere zelf eigenaar is, biedt inzicht over het verloop van de zwangerschap en de interventies die zijn genomen of gepland. Tegelijkertijd is het een instrument voor onderlinge gegevensuitwisseling tussen zorgprofessionals.

Gegevensuitwisseling is een vereiste bij het verbeteren van de samenwerking tussen de zorgverleners en van de kwaliteit van de geboden zorg. Het elektronisch dossier is volgens het Nationaal ICT Instituut voor de Zorg (Nictiz) ook bij uitstek geschikt voor de dossieroverdracht naar de jeugdgezondheidszorg na afronding van de kraamperiode. Bovendien moet het digitale dossier input leveren aan de Perinatale Registratie Nederland en een bijdrage leveren aan de administratieve lastenverlichting bij de verloskundige professionals.

Vorige week liet de minister per brief aan de Tweede Kamer weten dat hij deze en een aantal andere maatregelen nog tijdens de demissionaire status van dit kabinet wil nemen. "Ik vertrouw erop dat ik hiermee voor een volgend kabinet een basis heb gelegd om de problematiek van de bovengemiddelde babysterfte in ons land verder aan te pakken", schrijft hij. Naast invoering van het PWD wil Klink:

  • een College Perinatale zorg instellen;
  • de (toekomstige) zwangeren beter informeren;
  • een kinderwensconsult instellen;
  • zorgen dat er meer onderzoek komt.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.