Innovatie & Strategie

Apps
Windows Phone, Stephen Elop

Einde Microsoft-apps voor Windows Phone

Windows Phone krijgt weer een app-klap: Microsoft schrapt zijn collaboration-apps voor het mobiele platform. Uitwijken naar iOS of Android is het advies.

Stephen Elop © Microsoft
24 april 2018

Windows Phone krijgt weer een app-klap: Microsoft schrapt zijn collaboration-apps voor het mobiele platform. Uitwijken naar iOS of Android is het advies.

Microsoft stuurt zijn eigen apps voor samenwerking op Windows Phone 'met pensioen'. Het einde voor Skype for Business, Microsoft Teams en Yammer is net aangekondigd en gaat eind komende maand al in. De ene app werkt mogelijk nog wel, de ander niet. Allen krijgen geen updates en geen support meer voor het eigen mobiele platform van Microsoft.

Windows Phone, dat sinds zijn ontstaan al aan een app-tekort heeft geleden, moet binnenkort nog enkele apps missen. Microsoft schrapt zijn eigen apps samenwerkings-apps voor zijn eigen mobiele platform. Op 20 mei dit jaar zullen Skype for Business, Microsoft Teams en Yammer 'gepensioneerd' worden, kondigt de softwaremaker aan in een supportdocument. Deze informatie is eind vorige week plots online gezet, weet The Register nu te melden. Het Microsoft-document is vandaag nog bijgewerkt.

Op eigen risico

Met ingang van de pensioneringsdatum van 20 mei aanstaande zijn de drie apps niet meer beschikbaar in de app store voor Microsofts mobiele besturingssysteem. Daarnaast krijgen bestaande installaties geen updates meer en krijgen gebruikers geen support meer op die apps. De maker geeft aan dat Skype for Business en Yammer mogelijk nog wel blijven functioneren, maar dat dit zonder garanties is.

De kans is aanwezig dat een toekomstige update - die dus niet uitkomt voor deze apps op Windows Phone - de werking hindert of zelfs uitschakelt. Dat laatste is op 20 mei gelijk al het geval voor de derde collaboration-app die dan met pensioen gaat. "De Microsoft Teams app zal niet langer werken, en gebruikers ontvangen een foutmelding wanneer ze proberen te verbinden", stelt Microsoft in het supportdocument.

Advies: iOS, Android, Windows, Mac

Gebruikers van deze apps voor online-samenwerking krijgen van de leverancier nu te horen dat ze kunnen overstappen op andere platformen. "We blijven investeren in de Skype for Business mobiele apps voor iOS en Android, en ook in desktopapplicaties voor Windows en Mac." Hetzelfde wordt gesteld voor Microsoft Teams. Voor Yammer is er nog wel gebruik mogelijk zonder platformoverstap: collaboration via deze online-service valt nog te doen via de mobiele browser op Windows Phone.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.