Overslaan en naar de inhoud gaan

Egypte heeft weer internet

Dat melden diverse internationale persbureaus en de Amerikaanse bedrijven Arbor Networks en Renesys, die wereldwijd het internetverkeer monitoren. De vier grootste internet service providers herstelden vanaf 11.29 uur lokale tijd achter elkaar de verbindingen. Ook sociale netwerken als Facebook en Twitter zijn weer beschikbaar vanuit Egypte.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De grote internet service providers (ISP’s) in Egypte voorzagen hun core routers van nieuwe configuratiebestanden. Door middel van het border gateway protocol (BGP) gaven de ISP’s te kennen dat hun systemen weer beschikbaar waren voor dataverkeer van en naar andere routers op het internet. In ongeveer een half uur tot een uur waren de belangrijkste verbindingen terug op het oude niveau, blijkt uit een grafiek op het blog van Renesys. De kleine provider Noor Group, die maandag als laatste werd afgesneden, was woensdag ook als laatste weer online.

De blokkade sinds afgelopen vrijdag was overigens niet compleet. Onder andere de bibliotheek van Alexandrië bleef gedurende de digitale blokkade vanuit het buitenland toegankelijk. Ook de site van luchtvaartmaatschappij Gulf Air uit Bahrein, die wordt gehost vanuit een datacenter in Egypte, bleef bereikbaar.

Hackers vallen prompt overheidssites aan
Volgens Associated Press hebben hackers de terugkeer van internet direct aangegrepen om websites van de Egyptische overheid aan te vallen. Ze maakten gebruik van Low Orbit Ion Cannon, een tool voor het uitvoeren van distributed denial of service (DDoS) aanvallen. Een internationale actiegroep genaamd Anonymous had opgeroepen tot het platleggen van de sites van de Nationale Democratische Partij – de partij van president Moebarak – en het Ministerie van Informatie.

Anonymous organiseerde eind vorig jaar DDoS-aanvallen op organisaties die de klokkenluiderssite WikiLeaks hadden tegengewerkt. Volgens een woordvoerder van Anoymous werden de acties tegen Egyptische overheidssites door een veel kleiner aantal sympathisanten uitgevoerd dan die op sites als Mastercard.com en Visa.com, die geen diensten meer aan WikiLeaks wilden leveren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in