Beheer

Netwerken

EFF wint rechtszaak over spionage NSA

9 juli 2013
De Electronic Frontier Foundation (EFF) mag een rechtszaak aanspannen tegen de Amerikaanse overheid. Daarvoor was eerst een andere rechtszaak nodig, maar die heeft de EFF nu gewonnen.

Het gaat om het aftappen van internetverkeer door de National Security Agency (NSA) in het kader van de Patriot Act. Dit afluisteren is de EFF een doorn in het oog en de organisatie wil dat de rechter er een uitspraak over doet. De overheid probeerde die rechtszaak te verbieden, aangezien de nationale veiligheid in het geding is.

Meteen naar de rechter

De EFF voelde zich aangetast in zijn rechten en stapte naar de rechter om een volgend proces af te dwingen. De zaak speelde in San Francisco en U.S. District Judge Jeffrey White oordeelde voorlopig dat de overheid geen recht van spreken heeft. Het algemeen belang weegt zwaarder dan de onwil van de regering en White gaf toestemming voor een nieuwe rechtszaak. De EFF gaat nu alsnog een proces aanspannen tegen de NSA.

Klokkenluider Snowden

De EFF heeft extra argumenten voor de rechtszaak, door uitspraken van klokkenluider Snowden. Die argumenten zullen zeker een rol spelen in de verdere procesgang. Rechter White zal er ook kennis van nemen, om zijn voorlopige uitspraak om te zetten in een definitief vonnis.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.