Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste versie 3D-basisbestand van Nederland eindelijk live

Na jaren zwoegen heeft de overheid een eerste versie afgerond van een actuele ‘digitale basis’ in 3D voor alle geografische informatie in Nederland. Het bestand van heel Nederland is beschikbaar als open data via pdok, zo schrijft het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Intel RealSense

Het bestand is gebaseerd op een aantal Basisregistraties, waaronder de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Er is ook gebruik gemaakt van het Actueel Hoogtebestand. Oorspronkelijk was het bestand gepland voor 2016, maar omdat het informatie verzamelen langer duurde werd het project uitgesteld.

Gebruikers kunnen het 3D-basisbestand gebruiken in hun eigen processen. Het ministerie is benieuwd naar gebruikerservaringen, mogelijke fouten en naar manieren om het bestand te verbeteren. Jaarlijks krijgt het een update. Er zijn onder meer 3D-visualisaties te maken, maar het is ook geschikt om analyses uit te voeren van geluid, schaduw en zonnepotentie of afwaterberekeningen. Gemeenten kunnen het gebruiken bij planvorming.

Kadaster

Alles op het maaiveld staat in het basisbestand vermeld, maar kadastrale grenzen zijn er niet in opgenomen, zo meldde een projectleider in 2017 aan AG Connect. De nauwkeurigheid van de kaart is binnen de bebouwde kom 30 cm en daarbuiten 60 cm. "Technisch moet echter alles kloppen tot op het millimeter grid." In totaal moet geoinformatie uit 426 overheden in een gemeenschappelijke database worden samengevoegd en op elkaar gepast.

Volgens de wet had op 1 januari 2016 al alle informatie in de database moeten zitten. Op dat moment was echter pas 30 procent beschikbaar.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in