Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste testers enthousiast over iPad

De iPad komt zaterdag in de Verenigde Staten op de markt. Vooruitlopend op de introductie mocht een klein aantal analisten en journalisten de nieuwe gadget van Apple alvast aan de tand voelen. Hun eerste ervaringen zijn overwegend zeer positief tot uitgesproken enthousiast.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Walt Mossberg, vooraanstaand columnist van The Wall Street Journal, denkt dat de iPad behoorlijk dicht in de buurt van een ‘laptopkiller’ komt. Maar hij voegt er meteen aan toe dat de iPad bepaalde kenmerken mist die laptop- en netbookgebruikers zijn gaan verwachten, zoals een echt toetsenbord, een webcam, USB-poorten en multitasking. Ook de andere testers wijzen op deze manco’s.

Volgens Mossberg heeft een iPad pas zin als hij een groot deel van de tijd andere, loggere apparaten vervangt. Met dat uitgangspunt heeft Mossberg de computer “dag en nacht” intensief getest. Daarbij bleek dat hij nog maar zelden naar een laptop greep, bijvoorbeeld om langere teksten te schrijven en Flash-filmpjes te bekijken. De optionele kantoorapplicatie biedt wel wat extra mogelijkheden, maar verslikte zich in de export van documenten.

Mossberg was onder de indruk van de algehele snelheid van de iPad, wat hij toeschrijft aan de door Apple zelf ontwikkelde A4-processor. Als leesapparaat voor elektronische boeken werkt de iPad, dankzij het grote kleurenscherm, beter dan een aparte e-reader als de Kindle van Amazon, vindt Mossberg. Hij was ook onder de indruk van de levensduur van de batterij, die de opgegeven 10 uur met 1,5 uur overtrof.

Een tester van het dagblad USA Today, Edward Baig, vindt de iPad “leuk, simpel, prachtig om te zien en razendsnel”. Apple maakt de ‘hype’ volgens hem grotendeels waar. De iPad wordt een geduchte concurrent van de Kindle en draagbare spelcomputers. Traditionele netbooks zullen moeten veranderen of verdwijnen, concludeert Baig.

David Pogue van de New York Times beoordeelde de iPad op twee manieren: voor techneuten en voor “alle anderen”. De eerste groep is volgens Pogue geneigd de iPad bij voorbaat af te kraken terwijl de fans gewone mensen zijn. Techneuten tillen zwaar aan alle ontbrekende features. Zij zijn beter en goedkoper af met een laptop.

Voor alle anderen geldt dat de iPad echt een nieuwe categorie vertegenwoordigt: hij is licht, snel, heeft een helder en snel reagerend aanraakscherm en makkelijk te bedienen software. De ‘killer app’ van het apparaat is dat er al zoveel iPhone-applicaties (150.000) voor beschikbaar zijn. De iPad is oneindig veel beter in het consumeren van content dan in het creëren ervan, aldus Pogue. Wie van het concept houdt, dat tot in de perfectie is uitgevoerd, zal er volgens hem weg van zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in