Development

Software-ontwikkeling
Software-ontwikkeling

'Eerste Joint Strike Fighter geleverd stikvol softwarebugs'

29 januari 2016
Een memo van de afdeling Operational Test and Evaluation van het Amerikaanse leger bevat een lijst van problemen waardoor het testprogramma van de JSF verder vertraagd raakt. De tests zijn bedoeld als een acceptatietest voor de definitieve configuratie van de eerste toestellen die nu al aan de Amerikaanse marine worden geleverd.

Hoe ernstig de problemen zijn, is niet helemaal duidelijk, constateert  Ars Technica. Terwijl Michael Gilmore de directeur van de betreffende testafdeling in zijn memo in december een ernstige waarschuwing geeft, zijn er anderen uit de leiding van het F-35 Joint Program Office (JPO) die de waarschuwingen van Gilmore afdoen als 'gejank' (whining).

Gilmore heeft het in zijn memo vooral over de tests van de softwarecomponenten van de JSF die door JPO steeds tot het laatste moment zijn uitgesteld. Nu noemt de leiding van JPO de tests zelfs 'een verspilling van tijd en geld'. Het gaat namelijk om een interim release van de software die in deze beperkte hoeveelheid straaljagers voor de Marine worden toegepast. Voor de uiteindelijke leveringen van start gaan, komt er nog een definitieve versie, is het argument. 

Veiligheid mogelijk in het geding

Het probleem volgens Aviation Week is dat vijf van de bewuste toestellen hun opwachting zullen maken op de bekende Farnborough International Air Show deze zomer. Er zijn zorgen dat wanneer wapensystemen worden toegevoegd aan de vliegtuigen, de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Ook zijn er inmiddels veel vliegtuigen in de productiefase en onzekerheid rond de software kan tot complicaties leiden.

Volgens het officiële schema zou de volledige ontwikkeling en tests van de software op 31 juli 2017 klaar moeten zijn. Gilmore noemt het halen van die datum 'niet realistisch'. Wanneer wel aan die datum wordt vastgehouden moet een significant aantal testpunten worden overgeslagen. Wanneer er vervolgens bugs worden geconstateerd zouden die pas kunnen worden opgelost in een nieuwe release die voor 2021 op het programma staat. 

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.