'Een op drie telecombedrijven knijpt internet af'

14 november 2011
Gemiddeld een op de drie telecombedrijven vertraagt bewust de capaciteit van de verbinding van de klanten om het verkeer op het netwerk gladjes te laten verlopen. Dit blijkt uit onderzoek van het Duitse Max Planck Instituut.

De reden dat een video opeens hapert of een webpagina niet wil laden, is moeilijk te achterhalen. Kan de server de vraag niet aan, is het de eigen provider of zit er een verstopping op het internettraject? Volgens het gerenommeerde Max Planck Instituut zit de flessenhals vaak dichtbij de eindgebruiker. Wereldwijd draait 32 procent van de internetaanbieders de kraan af en toe een beetje dicht als dat hen beter uitkomt. De percentages variëren echter flink. Zo ligt het gemiddelde in de Verenigde Staten op 23 procent en liep het afknijpen op BT's regionaal netwerk in Engeland wel op tot 74 procent. KPN kneep in 18 procent van de tests.

Britten zijn slecht af

De Britse internetters krijgen verhoudingsgewijs veel te maken met dit fenomeen. In 50 procent van tests gedaan bij Britse aanbieders was sprake van een afgeknepen verbinding.

Twee onderzoekers van het Max Planck Instituut ontwikkelden softwaregereedschap [PDF] genaamd Glasnost - Russisch voor openheid - dat gebruik maakt van een Bittorrentprotocol om de up- en downloadsnelheid van de internetaanbieder te meten. De software is gratis ter beschikking gesteld aan internetters over de gehele wereld die hun gegevens terugsturen naar het instituut.

De onderzoekers baseren hun conclusie op ruim 120.000 tests die in de periode van januari tot oktober dit jaar zijn uitgevoerd. Niet voor alle aanbieders kan een betrouwbare uitspraak worden gedaan omdat er soms onvoldoende tests zijn uitgevoerd. Ook levert Glasnost in enkele gevallen een vals positief resultaat, waarbij de software ten onrechte afknijpen constateert.

ISP's hebben zich ingedekt

Volgens de onderzoekers gebruiken de telecomaanbieders verkeersmanagement bij data-intensieve toepassingen om de pieken in het verkeersvolume te kunnen beheersen. Vrijwel alle ISP's hebben een clausule in hun voorwaarden die het mogelijk maakt bandbreedtemanagement toe te passen. Details over de inzet daarvan worden doorgaans niet verstrekt door de bedrijven.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.