Overslaan en naar de inhoud gaan

Eekhoorn grote bedreiging netwerken

De grootste bedreiging voor belangrijke infrastructuur zoals die voor elektriciteit en computers wordt niet gevormd door 'vijandelijke staten' en andere duistere hackers maar door de eekhoorn. Dit is de conclusie van een onderzoeker van storingen van netwerken over de afgelopen jaren, meldde de BBC dinsdag.
Eekhoorn
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Onderzoeker Cris Thomas heeft met het project CyberSquirel 1 in Engelstalige meldingen naar de oorzaak van problemen in netwerken gezocht. Op een conferentie van veiligheidsexperts in Washington, zei Thomas dat hij het onderzoek in 2013 is begonnen "om iets af te doen aan de volkomen belachelijke beweringen over cyber-oorlogen die worden gelanceerd door hooggeplaatsten in regeringen en in de industrie''. Het Amerikaanse ministerie van Energie waarschuwde deze maand nog dat "het netwerk van de elektriciteitsvoorziening aan een dreigend gevaar van cyberaanvallen blootstaat'.

Eekhoorn is gevaarlijkste 'hacker'

Thomas ontdekte dat de schade die door dieren wordt veroorzaakt kolossaal is en zelden serieus wordt genomen. Hij registreerde bijvoorbeeld 1700 stroomstoringen die in totaal vijf miljoen gebruikers troffen en die werden veroorzaakt door voornamelijk eekhoorns, vogels, ratten en slangen. De eekhoorn blijkt verreweg de gevaarlijkste 'hacker'.

Thomas beklemtoonde dat de veel besproken cyberaanvallen zoals die bijvoorbeeld van 'Stuxnet' op een nucleaire verrijkingscentrifuge in Iran of enkele storingen in Oekraïense energiecentrales wat praktische gevolgen betreft niets voorstellen in vergelijking met het onraad dat dieren aanrichten. Er zijn door hem ook acht doden geteld. Zes van deze slachtoffers verloren het leven door elektriciteitskabels die door toedoen van eekhoorns losraakten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in