Management

Governance
Huawei

ECTA waarschuwt: Chinese partijen weren vertraagt digitalisering

'China-ban heeft gevolgen voor consument'

© Huawei
20 oktober 2020

'China-ban heeft gevolgen voor consument'

De European Competitive Telecommunications Association (ECTA) waarschuwt overheden om Chinese 5G-leveranciers niet buiten spel te zetten om politieke redenen. Dat meldt de organisatie in een open brief. Digitalisering kan volgens de organisatie moeilijker verlopen.

De bedrijven die ter discussie staan in Europa worden in de brief niet bij naam genoemd, maar het heeft er alle schijn van dat het gaat om Huawei en ZTE waarover al langer onrust bestaat. Volgens de organisatie mogen beslissingen hierover alleen gerechtvaardigd worden met 'goed onderbouwde feiten.'

ECTA waarschuwt onder meer voor gevolgen van het uitsluiten van leveranciers met het oog op het belang van de consument en bedrijven. Ook vreest de organisatie voor de ‘samenhang’ op de interne markt. “Dit heeft belangrijke sociaaleconomische gevolgen hebben waaronder het verminderen van de mogelijkheden voor ondernemingen, openbare instellingen en eindgebruikers voor digitale diensten.”

Concurrentie

De organisatie, waar Huawei zelf ook deel van uitmaakt, herinnert haar leden eraan dat, wanneer leveranciers niet op gelijkwaardige basis worden behandeld, concurrentie dreigt te worden verstoord. 

Telecomapparatuur van het Chinese Huawei werd onlangs in de ban gedaan voor 5G-netwerken in Groot-Brittannië. De rationalisatie voor dit verbod op de telecomleverancier is niet direct angst voor cyberspionage of cybersabotage door de Chinese regering. De Amerikaanse sancties voor Huawei leiden tot onveiligheid, zo luidt de Britse uitleg.

Samenwerking universiteiten

In Nederland vroegen coalitiepartijen VVD en CDA eind augustus opheldering van het kabinet over de samenwerking van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit met Huawei. Dat Chinese telecombedrijf steekt volgens zakenkrant FD 3,5 miljoen euro in een lab voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor zoekmachines.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 02 november 2020 18:01

Nou jammer dan.
Beter veilig dan iets goedkoper en sneller.
Ik zit toch niet op 5G te wachten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.