Overslaan en naar de inhoud gaan

ECTA waarschuwt: Chinese partijen weren vertraagt digitalisering

De European Competitive Telecommunications Association (ECTA) waarschuwt overheden om Chinese 5G-leveranciers niet buiten spel te zetten om politieke redenen. Dat meldt de organisatie in een open brief. Digitalisering kan volgens de organisatie moeilijker verlopen.
5G
© Huawei
Huawei

De bedrijven die ter discussie staan in Europa worden in de brief niet bij naam genoemd, maar het heeft er alle schijn van dat het gaat om Huawei en ZTE waarover al langer onrust bestaat. Volgens de organisatie mogen beslissingen hierover alleen gerechtvaardigd worden met 'goed onderbouwde feiten.'

ECTA waarschuwt onder meer voor gevolgen van het uitsluiten van leveranciers met het oog op het belang van de consument en bedrijven. Ook vreest de organisatie voor de ‘samenhang’ op de interne markt. “Dit heeft belangrijke sociaaleconomische gevolgen hebben waaronder het verminderen van de mogelijkheden voor ondernemingen, openbare instellingen en eindgebruikers voor digitale diensten.”

Concurrentie

De organisatie, waar Huawei zelf ook deel van uitmaakt, herinnert haar leden eraan dat, wanneer leveranciers niet op gelijkwaardige basis worden behandeld, concurrentie dreigt te worden verstoord. 

Telecomapparatuur van het Chinese Huawei werd onlangs in de ban gedaan voor 5G-netwerken in Groot-Brittannië. De rationalisatie voor dit verbod op de telecomleverancier is niet direct angst voor cyberspionage of cybersabotage door de Chinese regering. De Amerikaanse sancties voor Huawei leiden tot onveiligheid, zo luidt de Britse uitleg.

Samenwerking universiteiten

In Nederland vroegen coalitiepartijen VVD en CDA eind augustus opheldering van het kabinet over de samenwerking van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit met Huawei. Dat Chinese telecombedrijf steekt volgens zakenkrant FD 3,5 miljoen euro in een lab voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor zoekmachines.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in