Beheer

Security
Cyberaanval

'ECB bereidt banken voor op mogelijke Russische cyberaanvallen'

Banken zouden ondervraagd zijn over verdediging tegen aanvallen.

© CC0 - Pixabay.com madartzgraphics
9 februari 2022

Banken zouden ondervraagd zijn over verdediging tegen aanvallen.

De Europese Centrale Bank (ECB) bereidt banken voor op mogelijke door Rusland geïnitieerde cyberaanvallen, zeggen twee bronnen tegen het Engelse persbureau Reuters. Die zouden kunnen volgen als vergelding voor sancties van het Westen als Rusland Oekraïne binnenvalt.

De ECB, die toezicht houdt op Europa's grootste geldschieters, zou de banken hebben ondervraagd over hun verdediging tegen dergelijke aanvallen. Ook zouden financiële instellingen testen hebben uitgevoerd om na te gaan in hoeverre ze in staat zijn Russische cyberaanvallen af te weren, zeggen de anonieme bronnen tegen Reuters. De ECB weigert commentaar te geven.

NCSC volgt ontwikkelingen

Het Westen vreest voor een Russische inval in buurland Oekraïne, maar volgens president Vladimir Poetin van Rusland dreigt er juist oorlog als Oekraïne zich aansluit bij het militaire bondgenootschap NAVO. Dinsdagavond kwamen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Franse president Emmanuel Macron en de Poolse president Andrzej Duda in Berlijn bijeen voor crisisberaad. De drie zijn verenigd in hun streven de vrede te bewaren, aldus de Duitse leider, verwijzend naar de spanningen rond Oekraïne.

Eind vorige maand waarschuwde het Britse NCSC al voor eventuele cyberaanvallen als gevolg van de situatie in Oekraïne. De organisatie riep ondernemingen op om de beveiliging van de computersystemen aan te scherpen. 

Het Nederlandse NCSC houdt alle ontwikkelingen omtrent digitale aanvallen in relatie tot de situatie nauwgezet in de gaten. "Het NCSC heeft tot nu toe geen concrete aanwijzingen dat deze aanvallen impact zullen hebben op Nederland, maar sluit eventuele gevolgen in de toekomst ook niet uit", aldus de organisatie. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.