Innovatie & Strategie

Infrastructuur
T-Mobile

EC tégen fusie T-Mobile en Tele2 in Nederland

Drie mobiele netwerken zijn te weinig concurrentie, oordeelt de EC.

Winkel van T-Mobile © CC BY 2.0 - Flickr.com Mike Mozart
13 september 2018

Drie mobiele netwerken zijn te weinig concurrentie, oordeelt de EC.

De Europese Commissie heeft bezwaren tegen de fusie van T-Mobile en Tele2 in Nederland. Volgens de toezichthouder blijft er niet genoeg concurrentie over als er nog maar drie mobiele netwerken overblijven, verklaart T-Mobiles moederbedrijf Deutsche Telekom.

De Europese Commissie is bang dat de combinatie van de derde marktpartij, T-Mobile, en de nummer vier, Tele2, tot hogere prijzen voor consumenten leidt. Gezamenlijk hebben de twee bedrijven een kwart van de Nederlandse markt voor mobiele telefonie in handen.

Hoge kosten voor 5G

T-Mobile en Tele2 zijn het niet eens met de analyse van de Europese Commissie. Deutsche Telekom noemt het "verrassend" dat de Europese Commissie het niet over de "specifieke marktomstandigheden" heeft en de "aanzienlijke voordelen" voor de consument ook niet benoemt. T-Mobile en Tele2 noemen het belangrijk dat ze samen verder kunnen om zo de dure investeringen in een 5G-netwerk te kunnen dragen.

De EC kijkt nu ook of de telecomaanbieders eerder geneigd zullen zijn samen te spannen. Ook wordt meegenomen of providers zonder eigen netwerk nog wel tegen gunstige tarieven toegang kunnen krijgen tot de netwerken van de grote partijen. De commissie had eerder al aangekondigd een uitvoerig onderzoek te doen naar de voorgenomen fusie. De Europese Unie heeft de lat voor telecomfusies hoog gelegd. Een samengaan van Britse telecomaanbieders werd eerder al tegengehouden. Bij het samengaan van twee Italiaanse telecomaanbieders bedong Brussel stevige concessies.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.