Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Facebook

Duitsland vreest Facebook-plan om chatapps te combineren

Minister stelt dat Facebook een monopolie wil creëren. 

© CC0 Pixabay geralt
1 februari 2019

Minister stelt dat Facebook een monopolie wil creëren. 

De Duitse minister van Justitie is niet enthousiast over het voorgenomen plan van Facebook om de chatapps WhatsApp, Instagram en Messenger compatibel te maken. Volgens de bewindsvrouw roept het plan ‘grote vragen op over mededinging en databescherming’.

In een reactie aan Politico schrijft minister Katarina Barley: “Als Facebook zijn eigen chatdiensten gaat combineren, is dat een poging om een monopolie te creëren”. Het sociale medium maakte deze week bekend dat het één infrastructuur voor Facebook Messenger, Instagram en WhatsApp wil, zodat zakelijke gebruikers en consumenten niet meer beperkt worden door de verschillende platformen. Topman Mark Zuckerberg liet weten dat de compatibiliteit niet dit jaar komt, maar in 2020 of later.

Minister wil strenge EU-wetgeving

Barley gaat de ontwikkelingen in de gaten houden. Zet Facebook zijn plannen door dan zal Duitsland zich ‘zonder twijfel beroepen op het Europese recht’, zegt de minister. Vorig jaar maakte ze zich al sterk voor Europese wetgeving op het gebied van interoperabele chatapps. Gebruikers van Facebook-apps moeten volgens Barley ook berichten kunnen sturen naar bekenden met niet-Facebook-apps, bijvoorbeeld Signal en Telegram. Dit plan wordt momenteel uitgewerkt, al is het onduidelijk of er een EU-meerderheid is om de wet straks aan te nemen.

1
Reacties
Kees Noorlander 05 februari 2019 11:54

Hopelijk gaat ook Nederland en de EU hier tegen optreden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.