Beheer

Security
NSAcareers

Duitsland vraagt NSA om anti-hackhulp

Duitsland heeft de Amerikaanse inlichtingendienst NSA om hulp gevraagd nadat hackers data van Duitse politici hebben geopenbaard.

NSAcareers logo (schuin) © NSA
7 januari 2019

Duitsland heeft de Amerikaanse inlichtingendienst NSA om hulp gevraagd nadat hackers data van Duitse politici hebben geopenbaard.

Het hulpverzoek van Duitse autoriteiten is voor het uitoefenen van pressie op het Amerikaanse bedrijf Twitter. Dat social network wordt namelijk gebruikt voor de openbaarmaking van de gehackte data van politici, kunstenaars en journalisten in Duitsland. De Duitse aanpak van dit security-incident en het stille hulpverzoek worden uit de doeken gedaan door de Duitse krant Bild.

De Duitse overheid heeft openlijk verklaard om deze hackzaak tot de bodem te zullen uitzoeken. De openbaarmaking van persoonlijke informatie van zo'n duizend Duitse politici, kunstenaars en journalisten omvat onder meer telefoonnummers, adressen, chatgegevens en creditcardinformatie. Het is de grootste datadump in zijn soort tot op heden voor Duitsland, schrijft Bild.

In december al melding

Onderzoekers in deze zaak hebben de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gevraagd om druk uit te oefenen op Twitter. Het doel van dit Duitse verzoek was om accounts op te heffen die worden gebruikt om links naar de gehackte en online gedumpte data te verspreiden. Bild heeft dit te horen gekregen van anonieme bronnen in securitykringen. De Duitse overheid zou het NSA-verzoek hebben onderbouwd met de mededeling dat de 'doxing data' ook gegevens van Amerikaanse burgers omvat.

Ondertussen heeft Duitslands eigen overheidsorgaan voor informatiebeveiliging kritiek gekregen voor zijn omgang met dit security-incident. Het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) heeft namelijk begin december al een melding van een politicus gekregen over datadiefstal. De BSI is toen een onderzoek begonnen, maar het grotere plaatje is pas duidelijk geworden toen de datadieven begin deze maand hun openbare dump deden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.