Beheer

Security
Huawei

'Duitsland twijfelt aan beschuldigingen VS over spionage Huawei'

'Nog steeds geen bewijs voor spionage door Huawei.'

© Huawei
18 februari 2020

'Nog steeds geen bewijs voor spionage door Huawei.'

De Duitse overheid is niet overtuigd van de Amerikaanse beschuldigingen dat Huawei spioneert. De VS claimde vorige week in The Wall Street Journal dat de Chinese fabrikant verplichte achterdeurtjes in telecomnetwerken misbruikt. Maar de Duitse overheid zou deze aantijgingen niet vertrouwen, melden de Duitse media NDR, WDR en Süddeutsche Zeitung (SZ) na eigen onderzoek.  

Amerikaanse functionarissen zeiden vorige week bewijs te hebben dat Huawei stiekem toegang kon krijgen tot "gevoelige en persoonlijke informatie via systemen die het onderhoudt en wereldwijd verkoopt". De Chinese fabrikant zou dat doen via achterdeurtjes die verplicht in telecomnetwerken moeten zitten. De autoriteiten moeten namelijk - indien nodig - het verkeer via het netwerk af kunnen luisteren. 

Volgens de functionarissen is het echter niet de bedoeling dat fabrikanten deze deurtjes ook kunnen gebruiken, zonder dat telecomproviders hier toestemming toe geven. Huawei zou dat dus wel doen, zonder dat telecomproviders hiervan op de hoogte zijn. Huawei zelf ontkende die aantijgingen. 

De functionarissen zeiden dat ze de bevindingen gedeeld zijn met andere landen, waaronder Duitsland. 

Duitsland spreekt van propaganda

Duitsland trekt de aantijgingen nu dus in twijfel, stellen de NDR, WDR en SZ na eigen onderzoek. Dat heeft onder meer te maken met verklaringen van Deutsche Telekom, dat tegen de federale overheid gezegd zou hebben dat het onmogelijk is om onopgemerkt gegevens uit het netwerk te onttrekken. Het beheer van de toegang via achterdeurtjes zou namelijk via en afzonderlijk netwerk verlopen en de technologie voor het proces zou zelfs door een Duits bedrijf geleverd zijn. 

Binnen de Duitse overheid is dan ook twijfel ontstaan over hoe waarheidsgetrouw de Amerikaanse claims zijn. Het vermoeden bestaat dat de VS druk uit proberen te oefenen met niet te controleren en mogelijk onjuiste informatie. Een hoge regeringsfunctionaris zou zelfs over 'propaganda' gesproken hebben.

De VS proberen andere landen al enige tijd te overtuigen om geen apparatuur van Huawei in telecomnetwerken te plaatsen. In Duitsland is nog geen beslissing genomen over of Huawei een bijdrage mag leveren aan het aanleggen van het 5G-netwerk.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.