Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitsland: Apple Pay discrimineert, wet moet dat veranderen

iPhone-gebruikers kunnen de ingebouwde nfc-chip contactloos betalen, maar alleen met Apple Pay. Andere betaaldiensten krijgen van Apple geen toegang tot de nfc-chip. Dat is oneerlijke concurrentie, vindt de Duitse regering. Een wet moet Apple dwingen de nfc-chip open te stellen.
Apple Pay
© Apple
Apple

Het voorstel voor de wetswijziging is donderdag aangenomen door een grote meerderheid van de Bondsdag-politici. Nu gaat het wetsvoorstel naar de Federale Raad, schrijft Tweakers na berichtgeving van het Duitse Handelsblatt. Als het voorstel wordt aangenomen, moet Apple het gebruik van de nfc-chip in iPhones openstellen voor andere partijen met een betaaldienst. 

Apple Pay is dichtgetimmerd

Apple doet dat nu niet om 'de veiligheid en kwaliteit' van het toestel te garanderen. De enige betaaldienst die beschikbaar is op de iPhone, is Apple's eigen Apple Pay. Die gebruikt de nfc-chip van de smartphone en biometrische authenticatie om een betaling in een winkel of de horeca te voltooien. Apple Pay is in een beperkt aantal landen beschikbaar, waaronder Nederland en Duitsland. In dergelijke landen moeten banken individueel een overeenkomst sluiten met Apple, pas dan kunnen ze Apple Pay aanbieden aan hun klanten. Elke transactie levert Apple een kleine commissie op, waardoor banken geld kwijt zijn aan Apple Pay. 

Wet pleit voor 'redelijke vergoeding'

Wordt de wet aangenomen dan kunnen banken ook andere betaaldiensten introduceren voor iPhone-gebruikers. Apple mag dan wel een 'redelijke vergoeding' vragen voor het gebruik van de nfc-chip, schrijft Handelsblatt. Het wetsvoorstel bevat een passage waarin gepleit wordt voor een standaardbedrag dat Apple aan alle banken mag vragen. Dit lijkt maximaal 0.3 procent per transactie te worden. Onduidelijk is wat banken nu betalen voor het gebruik van Apple Pay. Verschillende bronnen stellen dat het rond de 0.1 procent per transactie is.

Apple is ontstemd en verbaasd

Het is nog niet bekend wanneer de Federale Raad over het wetsvoorstel stemt. Volgens Handelsblatt is het wetsvoorstel in een sneltreinvaart door de Bondsdag heen geloodst. Apple zegt tegen de Duitse site verrast te zijn door de ontwikkelingen. "We vrezen dat een dergelijke maatregel de privacy van de gebruiker en de veiligheid van financiële gegevens in gevaar kan brengen", verklaarde een woordvoerder. Apple wil naar eigen zeggen graag met de Duitse overheid om tafel zitten om de werking van Apple Pay uit te leggen.

Critici noemen dat een charmeoffensief en een aantal Duitse partijen denken daar ook zo over. De SPD-partij wil bijvoorbeeld niets weten van de lobbypraktijken van de Amerikaanse techreus en een minister van de FDP-partij zegt dat Apple het voorstel niet kan beïnvloeden. 

EU onderzoekt Apple's machtsmisbruik

De Europese Commissie bekijkt of Apple zijn dominante positie met Apple Pay misbruikt. Een mededingingsonderzoek loopt, details ontbreken nog.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in