Beheer

Governance
kaspersky

Duitse toezichthouder waarschuwt voor Kaspersky-producten

Ban in Nederland werd onlangs nog verlengd. 

© Kaspersky
15 maart 2022

Ban in Nederland werd onlangs nog verlengd. 

De Duitse cybersecuritytoezichthouder BSI waarschuwt voor het gebruik van antivirussoftware van het Russische Kaspersky. Dat meldt de securitywaakhond in een advies op de eigen website. Cybercriminelen zouden de software kunnen gebruiken. 

De Duitsers stellen dat Russische cybercriminelen worden gezien als een verlengstuk van de Russische overheid en mogelijk worden ingezet voor aanvallen op Westerse doeleinden. De antivirussoftware van Kaspersky is volgens de Duitsers zeer geschikt voor het uitvoeren van grootschalige aanvallen. Er bestaat kans dat de Rusland het bedrijf zou kunnen dwingen om aanvallen uit te voeren, naast andere partijen die de software mogelijk zouden kunnen misbruiken. 

Het is niet voor het eerst dat een land de software van Kaspersky als gevaarlijk beschouwt. De Nederlandse overheid verbiedt sinds 2018 de software. Het verbod daarvoor werd onlangs nog verlengd. 

Nederland

Kaspersky Labs reageerde destijds teleurgesteld en geprikkeld op het in stand houden van de Nederlandse overheidsban op antivirussoftware van het bedrijf. "Opvallend is dat de Rijksoverheid sowieso geen direct gebruik van onze antivirussoftware maakt, daarom sloeg het waarschuwen hiervoor ook nergens op", liet een manager aan AG Connect weten.

De Verenigde Staten laten overheidsdiensten al sinds 2017 niet meer software van de Russische leverancier gebruiken.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.