Development

Security
Kaspersky.

'Kaspersky ontwikkelde software voor Russische inlichtingendienst'

Kaspersky ontkent betrokkenheid.

Kaspersky lab. © Alexxsun/Wikimedia Commons Alexxsun/Wikimedia Commons
12 juli 2017

Kaspersky ontkent betrokkenheid.

Kaspersky ontwikkelde producten voor de Russische inlichtingendienst FSB en vergezelde haar agenten op invallen bij verdachte hackers. Dat meldt Bloomberg Businessweek, die zich baseert op interne e-mails van het bedrijf.

In e-mails naar zijn medewerkers uit oktober 2009 schreef Eugene Kaspersky over de beveiligingssoftware die zijn bedrijf ontwikkelde in opdracht de FSB en een ‘geheim project’ waarover zijn medewerkers niet mochten spreken.

Invallen

De beveiligingssoftware moest de Russische regering beschermen tegen DDoS-aanvallen, slechte actoren vinden en hun acties een halt toe roepen en assisteren bij actieve countermaatregelen. Volgens Bloomberg wordt met die countermaatregelen bedoeld dat hackers gehackt worden of hun computers aangevallen worden met malware.

Dat DDoS-beveiligingssysteem bestond uit twee kanten, volgens een betrokkene bij het project waarmee Bloomberg heeft gesproken. Allereerst wordt er op de traditionele manier gehandeld: de aanvaller wordt omgeleid naar een server die de aanval onschadelijk kan maken. De tweede kant is onorthodoxer: Kaspersky heeft de FSB de locatie van de hacker en neemt dan deel aan de inval in het huis van de hacker. Dat is het geheime project waar Kaspersky het in de e-mails over heeft, stelt de betrokkene. De leidinggevende van het project is Igor Chekunov. Chekunov heeft vroeger voor de KGB gewerkt, schrijft Bloomberg.

'Onzin'

Eugene Kaspersky noemt het verhaal onzin en ontkent dat zijn bedrijf banden heeft met de Russische regering en dat hij een verzoek heeft gekregen van de regering om deel te nemen aan een geheim project. Bloomberg schrijft dat het bedrijf van Kaspersky vindt dat de e-mails uit hun verband zijn gerukt. ‘Dan kan alles eruit zien alsof je er een agenda op nahoudt.’ Hoewel Bloomberg schrijft dat Kaspersky de authenticiteit van de e-mails heeft bevestigd, ontkent Kaspersky dat.

Het beveiligingsbedrijf doet haar best niet geassocieerd te worden met de lange arm van het Kremlin. 60 procent van de inkomsten van Kaspersky zijn afkomstig uit de Verenigde Staten en Europa, waar men wantrouwig tegenover Moskou staat.

Via het Russische persbureau RIA liet Kaspersky weten dat het vindt dat het de dupe is geworden van geruzie tussen Rusland en de Verenigde Staten. 'Het lijkt erop dat Kaspersky Lab is meegesleurd in een geopolitiek gevecht waarin beide partijen proberen het bedrijf als een pion in hun spel te gebruiken', stelde de organisatie woensdag. 'Kaspersky Lab heeft geen banden met welke regering dan ook.'

Bezoeken van de FBI

Reuters berichtte enkele weken terug nog dat de FBI Amerikaanse medewerkers van Kaspersky thuis had bezocht. De inlichtingendienst wilde van de Kaspersky-medewerkers weten hoeveel begeleiding van het Kremlin ze kregen en aan wie ze rapporteerden over hun werkzaamheden.

In de nieuwe voorgestelde National Defense Authorization Act staat ook dat het Amerikaanse ministerie van Defensie niet langer gebruik mag maken van Kaspersky-software. Kaspersky zou wellicht gevoelig zijn voor Russische invloed, is de gedachte volgens ArsTechnica.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.