Overslaan en naar de inhoud gaan

'Duitse regering bezit bewijs tegen Huawei'

De Duitse regering beschikt over bewijs dat telecomfabrikant Huawei samenwerkt met de Chinese veiligheidsdiensten.
Huawei
© Huawei
Huawei

Dat schrijft althans de zakenkrant Handelsblatt, die zich baseert op een vertrouwelijk document van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie zou eind 2019 informatie hebben gekregen uit de Verenigde Staten die wijst op de samenwerking tussen het Chinese technologieconcern en veiligheidsdiensten van het land. In het document dat Handelsblatt heeft ingezien, wordt het bewijs een "smoking gun" genoemd, zonder dat er verder wordt ingegaan op de details van de bewijzen. Verder staat er dat "de betrouwbaarheid van Chinese ondernemingen omtrent de veiligheidseisen bij de aanleg van 5G-netwerken niet te garanderen is."

Interne strijd in Duitsland

Net zoals in andere landen ligt Huawei in Duitsland onder een vergrootglas, omdat het via achterdeurtjes in zijn technologie spionage mogelijk zou maken. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er op aangedrongen dat de politieke betrouwbaarheid van fabrikanten een centraal criterium wordt bij de goedkeuring van 5G-leveranciers. Bondskanselier Angela Merkel is echter voorzichtig. Zij wil de relatie met China niet verstoren.

De Verenigde Staten hebben het bedrijf al op een zwarte lijst gezet, omdat het een bedreiging voor de nationale veiligheid zou zijn. Huawei zelf ontkent pertinent mee te werken aan spionage.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in