Management

Security
Huawei installatie

'Duitse regering bezit bewijs tegen Huawei'

"Betrouwbaarheid niet te garanderen."

© Huawei
29 januari 2020

"Betrouwbaarheid niet te garanderen."

De Duitse regering beschikt over bewijs dat telecomfabrikant Huawei samenwerkt met de Chinese veiligheidsdiensten.

Dat schrijft althans de zakenkrant Handelsblatt, die zich baseert op een vertrouwelijk document van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie zou eind 2019 informatie hebben gekregen uit de Verenigde Staten die wijst op de samenwerking tussen het Chinese technologieconcern en veiligheidsdiensten van het land. In het document dat Handelsblatt heeft ingezien, wordt het bewijs een "smoking gun" genoemd, zonder dat er verder wordt ingegaan op de details van de bewijzen. Verder staat er dat "de betrouwbaarheid van Chinese ondernemingen omtrent de veiligheidseisen bij de aanleg van 5G-netwerken niet te garanderen is."

Interne strijd in Duitsland

Net zoals in andere landen ligt Huawei in Duitsland onder een vergrootglas, omdat het via achterdeurtjes in zijn technologie spionage mogelijk zou maken. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er op aangedrongen dat de politieke betrouwbaarheid van fabrikanten een centraal criterium wordt bij de goedkeuring van 5G-leveranciers. Bondskanselier Angela Merkel is echter voorzichtig. Zij wil de relatie met China niet verstoren.

De Verenigde Staten hebben het bedrijf al op een zwarte lijst gezet, omdat het een bedreiging voor de nationale veiligheid zou zijn. Huawei zelf ontkent pertinent mee te werken aan spionage.

Lees meer over
3
Reacties
Ruud Schmeitz 03 februari 2020 15:32

"Het ministerie zou eind 2019 informatie hebben gekregen uit de Verenigde Staten die wijst op de samenwerking tussen het Chinese technologieconcern en veiligheidsdiensten van het land."

Of Huawei *nu* al samenwerkt met de Chinese veiligheidsdiensten is niet eens zo relevant . Het probleem met China en Chinese bedrijven is veel fundamenteler .

Hun politiek systeem zit zo in elkaar dat de regering , op ieder willekeurig moment , en zonder enige demokratische kontrole , de wet kan veranderen .

Het is misschien de strategie van China , om een bedrijf als Huawei *nu* nog onafhankelijk te laten funktioneren , zodat westerse landen verleid worden hun 5G-netwerken met Huawei-apparatuur te bouwen .

Zodra die westerse netwerken dan voor een groot deel uit Chinese apparatuur bestaan , kan de Chinese regering met een pennenstreek de wet veranderen , om *dan* de Chinese bedrijven te verplichten met de veiligheidsdiensten te gaan samenwerken .

Op dat moment hebben de westerse landen een levensgroot probleem .

M. Commandeur 30 januari 2020 00:55

Meer lezen?
- Onderdrukking van Oeigoeren? Volgens China is er niets aan de hand:
https://www.trouw.nl/buitenland/onderdrukking-van-oeigoeren-volgens-chi…
- Moeder der Oeigoeren: ‘Niemand geloofde ons’
https://www.trouw.nl/religie-filosofie/moeder-der-oeigoeren-niemand-gel…
- Human Rights Watch: China ondermijnt mensenrechten wereldwijd
https://www.trouw.nl/buitenland/human-rights-watch-china-ondermijnt-men…
Helaas is de journalistiek in China slecht ontwikkelt, gemuilkorft; onafhankelijk onderzoek is op veel plaatsen niet mogelijk: Tibet, Oeigoerië; veel onderwerpen vallen onder staats- of anders vrijwillige censuur.
Spreekt die Chinese visie je nog steeds aan?

M. Commandeur 30 januari 2020 00:32

Geen echt hard bewijs maar een belangrijker vraag is: hebben we bewijs nodig om China buiten de deur te houden?
Bewezen is wel: China vernietigd de Tibetaanse cultuur, sluit vele 100 duizenden Oeigoeren op in gevangenkampen, bedreigd buurlanden (Taiwan, Vietnam, Fillipijnen, ...), blokkeert beslissingen in de VN om mensenrechten te beschermen en de Chinese overheid eist, bij wet, van al haar bedrijven medewerking (dus data) voor ieder noodzakelijk onderzoek.
Dat China anders denkt over mensenrechten wordt wel heel duidelijk in het volgende artikel:
https://www.trouw.nl/buitenland/chinese-ambassadeur-veel-van-de-nederla…
(Zoek op 'ambassadeur China Nederland Xu Hong' om nog meer te lezen over het maatschappijbeeld van de Chinese overheid)
M.a.w. Mensenrechten (met mens in mv.) betekent niet dat ieder mens individueel rechten heeft maar dat, om de rechten van ALLE mensen te ondersteunen, er af en toe slachtoffers vallen (Tibet, 1 miljoen Oeigoeren, burgers van Noord-Korea, tegenstanders van Assad in Syrië en Bashir in Soedan, etc. etc.).
Spreekt die Chinese visie je aan?
Zorg dat ze onze 5G aan gaan leggen, apps en software gaan ontwikkelen voor/bij ons, bestel bij AliBaba, verkoop onze bedrijven aan China, stuur af en toe Rutte op zakenreis naar China, etc. en het komt voor elkaar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.