Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse deelstaat blundert met coronawebsite: diefstal van miljoenen

Met een heel simpele phishingactie zijn cybercriminelen er in geslaagd voor zeker tien miljoen euro aan overheidssteun weg te sluizen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.
phishing geld
© Shutterstock
Shutterstock

De criminelen stuurden mails uit om mensen er op te wijzen dat zij in aanmerking kwamen voor overheidssteun in het kader van hulp bij de Covid-19-uitbraak. In de mail bevond zich een link naar de gekopieerde overheidswebsite. De gegevens van degenen die het formulier invulden werden door de criminelen gebruikt om de overheidssteun aan te vragen, maar met een ander bankrekeningnummer.

Het ministerie van Economische Zaken had onvoldoende checks in de website laten inbouwen om de identiteit van de indieners te controleren. Ook andere anti-fraudechecks ontbraken.

De criminelen hebben vanaf half maart tot 9 april op die manier zeker 567 aanvragen met succes ingediend afgaand op het aantal aangiften van fraude, volgens de Duitse nieuwssite Heise online. Het werkeleijk aantal ligt veel hoger, waarschijnlijk tussen de 3500 en 4000, meldt het Duitse TV-station Tageschau. De politie van de deelstaat vraagt nu iedereen die ondersteuning heeft aangevraagd maar nog niets kreeg, zich te melden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in