Beheer

IT beheer
Zuyderland, verpleger

Dubbele verbinding mocht niet baten bij ziekenhuisstoring

Grote ICT-storing bij Zuyderland-ziekenhuis, ondanks dubbel uitgevoerde lijnen.

© Zuyderland
16 december 2020

Grote ICT-storing bij Zuyderland-ziekenhuis, ondanks dubbel uitgevoerde lijnen.

Een roep om dubbele uitvoering van ICT-voorzieningen om storingen te doorstaan, kan de plank misslaan. De grote ICT-storing begin november bij het Zuyderland-ziekenhuis heeft flinke impact gehad, terwijl er wel degelijk sprake was van dubbele lijnen. Het grootste medisch centrum van Limburg moest zelfs een opnamestop instellen.

Het uitvallen van ICT-voorzieningen bij Zuyderland is veroorzaakt door graafwerkzaamheden. Daarbij is een dataverbinding van het ziekenhuis uitgevallen. De zorginstelling vertrouwt niet op een enkele glasvezelverbinding, maar de overgebleven verbinding kon het vervolgens niet goed aan. Het ging om de lijn tussen de vestigingen in Sittard-Geleen en Heerlen. Uitval, een opnamestop voor patiënten, en daarna geleidelijk herstel waren het gevolg.

Passende maatregelen treffen

Het feit van de dubbel uitgevoerde verbinding wordt door minister Tamara van Ark, van Medische Zorg en Sport, genoemd in haar beantwoording van Kamervragen. “Zorgaanbieders zijn verantwoordelijk voor het leveren van goede en veilige zorg. Een onderdeel daarvan is dat zij risico’s in de zorg inventariseren en passende maatregelen treffen om de risico’s te beheersen.”

“Een en ander staat helder beschreven in onder andere de norm 7510, die ook onderdeel van het ehealth Toetsingskader is van de IGJ. Een maatregel kan zijn reservesystemen of dubbele voorzieningen instellen om uitval op te vangen. Die afweging is aan het ziekenhuis”, schrijft Van Ark. Zij reageert op vragen naar aanleiding van de ICT-storing bij Zuyderland en de resulterende opnamestop.

Domino-effect

De bewindsvrouw geeft daarbij aan dat het ziekenhuis haar heeft laten weten dat de getroffen voorziening juist dubbel uitgevoerd was om storingen te kunnen opvangen. “Maar na uitval van een verbinding door graafwerkzaamheden, werd de overgebleven verbinding instabiel. Dit leidde uiteindelijk tot uitval bij meerdere systemen die afhankelijk waren van de verbinding.”

D66-Kamerlid Rens Raemakers vroeg onder meer naar de noodzaak voor reservesystemen om bij een ICT-storing een algehele opnamestop van patiënten te voorkomen. De timing van dit gevolg van de storing is in coronatijd nog onprettiger en onwenselijker dan het normaal al is, beaamt minister Van Ark.

Hij vroeg ook of de minister bereid is in gesprek te gaan met ICT-leveranciers, voor wat betreft de noodzaak van reservesystemen ter voorkoming van opnamestoppen door ICT-storingen. Van Ark gaat hier niet direct op in, maar lijkt er niet toe genegen. Zij legt namelijk de verantwoordelijkheid voor de verlening van goede, veilige en beschikbare zorg neer bij de ziekenhuizen zelf. Dit omvat dan ook de daarvoor benodigde ICT-voorzieningen.

Relatief beperkt

De impact van de opnamestop is nog relatief beperkt gebleven, geeft de minister van Medische Zorg en Sport aan. “Omdat de opnamestop in het weekend werd afgekondigd, werden geen geplande operaties of behandelingen uitgesteld. Dankzij de aanwezige noodprocedures is de reguliere zorg niet in gevaar geweest. Nieuwe patiënten zijn in overleg naar ziekenhuizen in de regio gestuurd. Hoewel vervelend, heb ik van het getroffen ziekenhuis begrepen dat dit niet tot risicovolle situaties heeft geleid.”

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
3
Reacties
Piet Kiekebos 19 december 2020 11:42

Dubbele lijnen. Die glasvezel leggen we een meter uit elkaar. Rara wat gebeurt er dan al de graafmachine langs komt voor een geultje en z’n bak van 150 cm in de grond zet? Juist , beide lijnen door. Ik heb het echt meegemaakt.

We hebben een redundant systeem. OK dan trek de voeding van de een er wel uit. Nee nee dat kan niet! We weten niet zeker of de boel weer opkomt. Ik heb er een naam aan overgehouden.

Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Testen, testen en af en toe een spannings dop doet wonderen. Trouwens dubbele lijnen via twee providers, maar uiteindelijk hetzelfde netwerk is ook schijn veiligheid.

Peter19 17 december 2020 13:52

Het hebben van twee lijnen is natuurlijk niet hetzelfde als dubbel uitvoeren. Als een van beide lijnen niet de volledige belasting kan dragen, heb je een SPOF te pakken. Eigen schuld van het ziekenhuis en een dikke bult voor de patiënten.

Pietertje 17 december 2020 12:30

Het is een heel gedoe dat weet ik maar als je dat niet minstens 1x/jaar test, dan kun je net zo goed geen fail-over verbinding hebben. Zet het gewoon in je agenda, vloek eens grondig als die dag nadert maar doe het.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.