Overslaan en naar de inhoud gaan

Dubbele verbinding mocht niet baten bij ziekenhuisstoring

Een roep om dubbele uitvoering van ICT-voorzieningen om storingen te doorstaan, kan de plank misslaan. De grote ICT-storing begin november bij het Zuyderland-ziekenhuis heeft flinke impact gehad, terwijl er wel degelijk sprake was van dubbele lijnen. Het grootste medisch centrum van Limburg moest zelfs een opnamestop instellen.
zorgverlener, verpleger
© Zuyderland
Zuyderland

Het uitvallen van ICT-voorzieningen bij Zuyderland is veroorzaakt door graafwerkzaamheden. Daarbij is een dataverbinding van het ziekenhuis uitgevallen. De zorginstelling vertrouwt niet op een enkele glasvezelverbinding, maar de overgebleven verbinding kon het vervolgens niet goed aan. Het ging om de lijn tussen de vestigingen in Sittard-Geleen en Heerlen. Uitval, een opnamestop voor patiënten, en daarna geleidelijk herstel waren het gevolg.

Passende maatregelen treffen

Het feit van de dubbel uitgevoerde verbinding wordt door minister Tamara van Ark, van Medische Zorg en Sport, genoemd in haar beantwoording van Kamervragen. “Zorgaanbieders zijn verantwoordelijk voor het leveren van goede en veilige zorg. Een onderdeel daarvan is dat zij risico’s in de zorg inventariseren en passende maatregelen treffen om de risico’s te beheersen.”

“Een en ander staat helder beschreven in onder andere de norm 7510, die ook onderdeel van het ehealth Toetsingskader is van de IGJ. Een maatregel kan zijn reservesystemen of dubbele voorzieningen instellen om uitval op te vangen. Die afweging is aan het ziekenhuis”, schrijft Van Ark. Zij reageert op vragen naar aanleiding van de ICT-storing bij Zuyderland en de resulterende opnamestop.

Domino-effect

De bewindsvrouw geeft daarbij aan dat het ziekenhuis haar heeft laten weten dat de getroffen voorziening juist dubbel uitgevoerd was om storingen te kunnen opvangen. “Maar na uitval van een verbinding door graafwerkzaamheden, werd de overgebleven verbinding instabiel. Dit leidde uiteindelijk tot uitval bij meerdere systemen die afhankelijk waren van de verbinding.”

D66-Kamerlid Rens Raemakers vroeg onder meer naar de noodzaak voor reservesystemen om bij een ICT-storing een algehele opnamestop van patiënten te voorkomen. De timing van dit gevolg van de storing is in coronatijd nog onprettiger en onwenselijker dan het normaal al is, beaamt minister Van Ark.

Hij vroeg ook of de minister bereid is in gesprek te gaan met ICT-leveranciers, voor wat betreft de noodzaak van reservesystemen ter voorkoming van opnamestoppen door ICT-storingen. Van Ark gaat hier niet direct op in, maar lijkt er niet toe genegen. Zij legt namelijk de verantwoordelijkheid voor de verlening van goede, veilige en beschikbare zorg neer bij de ziekenhuizen zelf. Dit omvat dan ook de daarvoor benodigde ICT-voorzieningen.

Relatief beperkt

De impact van de opnamestop is nog relatief beperkt gebleven, geeft de minister van Medische Zorg en Sport aan. “Omdat de opnamestop in het weekend werd afgekondigd, werden geen geplande operaties of behandelingen uitgesteld. Dankzij de aanwezige noodprocedures is de reguliere zorg niet in gevaar geweest. Nieuwe patiënten zijn in overleg naar ziekenhuizen in de regio gestuurd. Hoewel vervelend, heb ik van het getroffen ziekenhuis begrepen dat dit niet tot risicovolle situaties heeft geleid.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in