Management

Cloud
cloud hek

Dropbox zegt publieke cloud vaarwel

Dropbox bespaarde miljoenen door AWS aan de kant te zetten.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Edmund Garman
5 maart 2018

Dropbox bespaarde miljoenen door AWS aan de kant te zetten.

Voor de meeste bedrijven betekent het overhevelen van dataopslag en computertaken naar een clouddienstverlener een voordelige stap. Niet voor Dropbox.

Dropbox gebruikte voor zijn dienstverlening jarenlang het Amazon Webservices (AWS)-platform om zijn dienstverlening te faciliteren. Sinds 2015 heeft het bedrijf echter ingezet op het inrichten van eigen datacentra met gespecialiseerde servers. Daarmee is sindsdien bijna 75 miljoen dollar bespaard, zo blijkt uit de gegevens die het bedrijf heeft ingeleverd bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

Schaalvoordeel bepaalt

Het voorbeeld van Dropbox toont aan dat schaalvoordeel de grote onderscheidende factor is in de keuze tussen de inzet van eigen hardware of outsourcing naar een dienstverlening. Dropbox beheert inmiddels exabytes aan data en dat staat bovendien centraal in het bedrijfsmodel. Het bedrijf rondde eind 2016 een jarenlang project af waarin werd uitgezocht hoe de infrastructuur geoptimaliseerd kon worden voor die specifieke taken die het cloudopslagbedrijf aanbiedt.

Dropbox heeft overigens AWS nog niet helemaal vaarwel gezegd. Voor iets minder dan 10 procent van de capaciteit worden nog steeds de diensten van Amazon ingezet, vooral voor de dienstverlening in Europa. Dropbox heeft inmiddels drie datacentra in de VS, maar niet in Europa.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Peter 06 maart 2018 10:13

De titel is een beetje kort door de bocht. Dropbox is (en blijft) zelf natuurlijk een publieke cloudoplossing. Wel afscheid van een publieke IaaS partner dus, maar niet van de publieke cloud.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.