Beheer

Personal Tech

Driekwart auto's is zelfsturend in 2035

21 augustus 2013
Over 20 jaar kan 75 procent van de lichte auto's de weg op zonder permanente bemoeienis van de inzittenden.

Onderzoeksbureau Navigant Reseach waagt zich aan de voorspelling dat de auto-industrie in 2035 meer dan 95 miljoen zelfsturende auto's verkoopt. De aanloop naar dit verkoopcijfer start volgens het onderzoeksbureau heel geleidelijk vanaf vijf jaar na nu, meldt Computerworld

Het bureau is er van overtuigd dat al zeer binnenkort de technologie volwassen genoeg is. Google, die het eerst flink ruchtbaarheid gaf aan de ontwikkeling, gaat er ook vanuit dat binnen 5 jaar de technologie beschikbaar komt voor de gewone man. General Motors wil al een zelfsturende Cadillac introduceren in 2015.

De hobbels in de weg naar de genoemde verkoopcijfers zitten vooral in de wetgeving in verschillende landen. Nu is vrijwel overal verboden voor de persoon achter het stuur om andere activiteiten te ondernemen dan die nodig zijn voor het veilig besturen van de auto. Bovendien moeten kwesties als aansprakelijkheid bij ongelukken geregeld worden. De Amerikaanse staat Nevada maakte het als eerste mogelijk zelfsturende auto's te gebruiken. Ook in Californië, de thuisbasis van Google, is wetgeving aangenomen die het testen van zelfsturende auto's mogelijk maakt.

Zelfsturende auto beter dan menselijke chauffeur

Volgens Navigant Research profiteert de verkeersveiligheid uiteindelijk sterk van de komst van zelfsturende auto's. De sensortechnologie en computerkracht is inmiddels zo ver gevorderd dat deze beter en sneller in staat is te reageren op onverwachte verkeerssituaties dan een mens. Bovendien valt het probleem van dronken, in slaap vallende of anderszins onoplettende bestuurders weg.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.