Development

Open data

Drechtsteden publiceren open data van sensoren

Nieuwe kansen voor ondernemers en ondernemende burgers.

 

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  Descrier
3 november 2016

Nieuwe kansen voor ondernemers en ondernemende burgers.

 

De Drechtsteden hebben afgelopen week een grote hoeveelheid open data gepubliceerd. Het doel is om daarmee kansen te bieden voor burgerparticipatie, bedrijven, onderzoeksjournalisten en ontwikkelaars van apps. Bij de data zijn ook data van sensoren inbegrepen.

Wethouder Stadsbeheer Rinette Reynvaan van de gemeente Dordrecht is verheugd met de ontwikkeling. De steden gaan ook aan de slag met sensoren. ‘Dordrecht ontwikkelt zich tot Smart City.

De gegevens die we met sensoren inwinnen voor slimmer gebruik van de stad, bijvoorbeeld over real time grondwaterstanden of het aantal passanten op een fietspad met dynamische verlichting, worden straks ook ontsloten via het open-data-platform. Dordrecht en ook de andere Drechtsteden-gemeenten, kunnen gebruik maken van deze regionale voorziening om onze lokale ambities op dit gebied waar te maken.’

Landelijke wetgeving komt eraan

Gemeenten worden in de toekomst door landelijke wetgeving verplicht om bepaalde data digitaal te ontsluiten. De Drechtsteden zijn, met een aantal andere gemeenten, al zo ver. In een persbericht melden de Drechtsteden dat de informatie eerder al openbaar en opvraagbaar was.

Voor publicatie op internet doorlopen de datasets een zorgvuldige procedure en worden juridisch getoetst. Daarnaast is het belangrijk dat de informatie up-to-date blijft en geen persoonsgegevens bevat. Ook moet de privacy van bewoners gegarandeerd zijn. De Drechtsteden publiceren de data via het landelijke open-data-platform www.dataplatform.nl. De data zijn ook te vinden via www.data.overheid.nl, via www.drechtsteden.nl en via de gemeentelijke websites.

Bron: Binnenlands Bestuur / Sjoerd Hartholt

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.