Led-lampjes

Draadloos internetten via de verlichting

LED-lampjes kunnen data doorseinen bij een frequentie die heet menselijk oog niet stoort.

28 december 2010

LED-lampjes kunnen data doorseinen bij een frequentie die heet menselijk oog niet stoort.

Internetten zonder netwerkkabel of wifi-verbinding. Binnenkort kunnen ambtenaren van de stad St. Cloud in de Verenigde Staten dat. Dankzij een nieuw verlichtingssysteem dat de gemeente laat installeren.

Het verlichtingssysteem annex draadloze netwerk is een ontwikkeling van het lokale bedrijf LVX System, dat is gespecialiseerd in lichttechnologie. LVX System heeft een methode ontwikkeld om te communiceren via de lichtarmaturen in het plafond.

LVX System maakt daarbij handig gebruik van de mogelijkheden van LED-verlichting. Met Light Emitting Diodes is het mogelijk het licht zo snel te laten knipperen dat het menselijk oog daar geen erg in heeft. Dat maakt het mogelijk een LED-lamp te gebruiken als lichtbron en zender in een draadloos netwerk tegelijk; een LED-lamp kan ook zenden als hij ogenschijnlijk uit is, aldus LVX System. Door toevoeging van een sensor in het armatuur en een speciaal modem krijgt de pc of laptop een volwaardige netwerkverbinding. Een video op ElectricTV geeft meer uitleg over de techniek.

Geen congestie, geen storingen
Het Visible Light Wireless Communication-systeem van LVX System haalt in de huidige versie een snelheid van 3 megabit per seconde. Met 3 megabit per seconde kan het systeem zich niet meten met de snellere vaste en draadloze netwerken. Maar het zou zeker een oplossing kunnen zijn wanneer men last krijgt van congestie in de draadloze netwerken. LVX System denkt bovendien dat de doorvoercapaciteit in de toekomst nog sterk kan stijgen door hogere frequenties te gebruiken en meer kanalen te openen door meer kleuren te gebruiken.

Daarnaast heeft het systeem niet de nadelen van draadloze systemen die in het radiospectrum werken. Met name het storen van andere apparatuur is niet aan de orde. Bovendien zijn er ook andere toepassingen denkbaar. Zo zou het systeem werknemers en bezoekers de weg kunnen wijzen door een lichtspoor op de vloer te projecteren.

Forse besparing op verlichtingskosten
Dergelijke overwegingen speelden voor het gemeentebestuur van St. Cloud overigens geen rol. De communicatiemogelijkheden zijn voor St. Cloud een extraatje. Het laat LVX System de lichtarmaturen vooral plaatsen om te besparen op de elektriciteitskosten. Het elektriciteitsverbruik van de LED-verlichting bedraagt bij dezelfde lichtintensiteit ongeveer een derde van dat van de huidigeTL- verlichting.

Voor de installatie in 6 gebouwen van de gemeente betaalt St. Cloud 10.000 dollar. LVX System neemt de licht- annex communicatie-installatie in beheer. Voor dat onderhoud en de elektriciteitskosten betaalt St. Cloud een vast bedrag aan LVX System. Hoe hoog dat bedrag is, is niet bekendgemaakt. Het ligt wel lager dan de huidige elektriciteitskosten, maar hoe snel St. Cloud de investering terugverdient, is niet duidelijk.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.