Innovatie & Strategie

Wetenschap

Draadloos communiceren zonder batterij met nieuwe techniek

15 augustus 2013
Onderzoekers van de universiteit van Washington hebben een techniek voor draadloze communicatie ontwikkeld die geen stroom van batterijen of het vaste net nodig heeft.

Om dat mogelijk te maken, maken de wetenschappers gebruik van energie die uit de lucht te plukken valt van signalen van radio-, tv- en gsm-zendmasten. Ze hebben een apparaatje ontwikkeld dat die signalen kan opvangen en kan vervormen om er informatie mee door te geven.

Formaat van creditcard

In een test met die apparaatjes, ter grootte van een creditcard, konden ze buitenshuis informatie met 1 kilobit per seconde uitwisselen op een afstand van driekwart meter. Binnenshuis was de afstand die de prototypes konden overbruggen beperkt tot een halve meter. Dat werkte tot op afstanden vanaf een tv-mast van zo'n 10 kilometer.

De onderzoekers verwachten dat hun techniek, die ze 'ambient backscatter' noemen, toepassing kan vinden in sensoren in allerhande apparaten die worden aangesloten op het 'internet of things'. Maar ze sluiten niet uit dat hun communicatiemodule ook toepassing vindt als back-up in smartphones, om nog te kunnen sms'en als de batterij leeg is. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.