Management

Procesmanagement
DPA is gericht op snelheid

DPA is gericht op snelheid

De relatie tussen business process management en digital process management. 

© Shutterstock
25 september 2018

De relatie tussen business process management en digital process management. 

Digitalisatie zet vandaag de dag grote druk op organisaties, waarbij werkwijzen en technologieën rondom business process management (BPM) continu veranderen. Vanwege de snelle verschuiving van monolithische, legacy platformen en een nauwere relatie tussen BPM en snelle applicatieontwikkeling, heeft onderzoeksbureau Forrester de term 'digital process automation' (DPA) geïntroduceerd.

Ontwikkeling van BPM in het afgelopen decennium

Het afgelopen decennium blijken organisaties volwassener te zijn geworden in het gebruik van procesmanagement volgens Paul Harmon, senior market analyst bij BPTrends. Zijn onderzoek laat zien dat organisaties het gebruik van business process management suites (BPMS) hebben omarmd en dat procesbeheersoftware met de jaren meer gebruikt wordt. Een onderzoeksbureau dat dit bevestigt, is Gartner, dat periodiek onderzoek doet naar BPM-suites. Waar zo’n 10 jaar geleden gesproken werd van basic BPM-platforms – enkel gericht op design, development en execute – ontwikkelde de markt zich de afgelopen paar jaar van basic platforms tot intelligente BPM-suites (iBPMS), waar de nadruk ligt op analyses en procesintelligentie. Wanneer we vandaag de dag naar de wereldwijde BPM-marktomvang kijken (Statista), zien we een duidelijk groei van 7,9 miljard dollar in 2017 naar 13,5 miljard dollar in 2021; een groei van maar liefst 70% in vier jaar.

Veranderende houding

De term 'BPM' is altijd al een beetje problematisch geweest, omdat het in essentie twee dingen betekent. Ten eerste de praktijk van operations management voor het ontdekken, modelleren en verbeteren van bedrijfsprocessen, die mogelijk helemaal geen technologie hebben (BPM-discipline). En ten tweede de reeks technologieën die verband houden met het automatiseren van processen (BPM-technologie).

Volgens Rob Koplowitz, senior analist bij Forrester, lijdt de term BPM onder de perceptie dat het technologische innovatie remt. De snelheid van applicatieontwikkeling middels low-code en no-code is prioriteit geworden in veel organisaties, waardoor Forrester de terminologie digital process automation (DPA) rondom BPM heeft gecreëerd.

Wat is digital process automation?

Waar traditionele iBPMS gericht zijn op structuur en methodologieën, is digital process automation (DPA) voornamelijk gericht op snelheid. Met het oog op digitale transformatie, is een nieuwe aanpak ontstaan die zich richt op een heel andere klasse van applicatieontwikkeling, aldus Rob Koplowitz. Hij legt uit dat DPA-oplossingen zich moeten richten op twee verschillende ontwikkeldomeinen, namelijk deep processes en wide processes.

Deep processes zien eruit als traditionele BPM-projecten, gericht op complexe en langlopende processen. Ook de ontwikkelcyclus is lang en vanwege de complexiteit van processen betekent het vaak dat organisaties een BPM-Centre of Excellence creëren, geleid door Lean Six Sigma. Daarnaast ligt de focus voornamelijk op kostenbesparingen en compliance.

Wide processes lijken meer op low-code initiatieven. Met de focus op 'customer outcome' is deze nieuwe aanpak voornamelijk gericht op het creëren van honderden low-code of no-code processen die slechts tijdelijk gebruikt zullen worden en waarbij je naarmate je digitaliseert, de processen gemakkelijk kunt afstoten. Waar deep processes een IT-aangelegenheid is, zal wide processes voornamelijk door de business worden ontwikkeld en met minimale support van IT.

Zijn we doorgeslagen binnen BPM-suites?

Om nog terug te komen op de door Gartner geïntroduceerde term iBPMS uit 2011, is de vraag of iBPMS slechts een BPM-technologie omvat of een overcompleet platform om applicaties te ontwikkelen middels low-code of no-code. Wanneer we kijken naar de twee marktleiders binnen de iBPMS-markt – Pega en Appian – zien we een verschuiving van traditionele BPM-platformen naar low-code applicatieontwikkelplatformen, zoals Pega’s ‘Next Generation Software Suite’ en Appians ‘Digital Transformation Platform’. Beide geven aan dat BPM slechts een 'platform’s capability' is, die ingezet kan worden om je eigen applicatie te creëren. Andere voorbeelden van capabilities zijn: robotic process automation, decision management, artificial intelligence (AI), mobile engagement en dynamic case management.

Nauwverwante technologieën

Drie belangrijke technologieën die ik graag wil uitlichten, zijn robotic process automation (RPA), Internet of Things (IoT) en artificial intelligence (AI). De aankomende jaren zullen deze drie technologieën een belangrijke rol gaan spelen binnen BPM en DPA.

RPA is volgens Paul Gaynor, partner bij PwC, in opkomst als een sterke vorm van BPM-technologie. In feite lijkt RPA op de ontwikkeling van schermschrapers die vele jaren geleden zijn gebruikt. Vandaag de dag gaan we verder dan de simplistische aard van het proces. Middels hoge mate van automatisering, zijn we in staat om geavanceerde bots te ontwikkelen om ons te helpen met het beperken van de menselijke tussenkomst. Bots, als voorloper van het landschap van intelligente procesautomatisering, geven op korte termijn enorme beloftes, omdat veel bedrijfsprocessen afhankelijk zijn van het bieden van de juiste antwoorden op het juiste moment aan stakeholders. RPA kan die organisaties helpen sneller antwoorden te krijgen.

Een van de grootste veranderingen in de zakelijke en consumentenmarkt die momenteel plaatsvindt, is het toenemende gebruik van Internet of Things. Het lijdt geen twijfel dat naarmate de technologie steeds meer in onze levens wordt geïntegreerd er altijd bedrijfsprocessen zullen moeten plaatsvinden om de informatiestromen te begeleiden. Bedrijfsprocesbeheer kan dit soort processen automatiseren en ervoor zorgen dat het effectief en wendbaar genoeg blijft om gelijke tred te houden met technologische veranderingen. Nieuwe manieren van kopen: het IoT geeft consumenten de mogelijkheid om rechtstreeks van hun apparaten te kopen, of het nu een Amazon Echo is of een smartphone of zelfs die legendarische koelkast die verse melk bestelt. DPA is de motor die het IoT-succes stimuleert, waarbij IoT een krachtige uitbreiding van de bedrijfsprocessen vormt die worden ondersteund door DPA.

Een andere trend die volgens branche-experts de BPM-markt het komende jaar zal bepalen, is de ontwikkeling en implementatie van AI-software. Deze technologie stelt organisaties in staat om meer van hun bedrijfsprocessen te automatiseren en de efficiëntie van hun organisaties te verbeteren, volgens Jeff Kaplan, managing director bij THINKstrategies, een IT-consultancybureau. De grootste uitdaging voor organisaties is om de juiste AI- en machine-learningoplossingen te ontwikkelen en implementeren. Daarom zullen enterprisearchitecten een belangrijke rol gaan spelen bij het overwinnen van deze uitdagingen. Zij zullen hun organisaties in staat moeten gaan stellen om te profiteren van de nieuwste AI- en machine-learninginnovaties.

Hoe te starten met DPA?

DPA is, net als bij veel andere moderne technologieën, het beste te gebruiken wanneer je groot denkt, maar waarbij je klein begint en geleidelijk opschaalt. Klein beginnen geeft je de mogelijkheid om een agile aanpak te hanteren, waarbij je snel leert van de fouten die je in het begin maakt. Naast dat grootschalige implementaties een groot risico op falen met zich meebrengen, is het idee van DPA om snel te ontwikkelen, te automatiseren en klanten en medewerkers te engageren. Wanneer er besloten wordt om een platform te gebruiken dat DPA ondersteunt, is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

  • Het kunnen bieden van krachtige ondersteuning voor het maken van digitale frontend-proceservaringen voor web en mobiel.
  • Ondersteuning bieden voor procesanalyse, modellering, automatisering en integratie.
  • Het moet minimaal low-code betreffen; voorkeur no-code.
  • De mogelijkheid om snel resultaten te kunnen demonsteren.
  • En tot slot de toewijding van de leverancier op het gebied van innovatie en met name de ontwikkeling en focus op de rol van kunstmatige intelligentie.
Webinar DPA

Wil je meer weten over digital process automation, meld je gratis aan via ProcessCamp.nl voor de webinar digital process automation op 2 oktober 2018 om 20.00 uur. Sprekers zijn Rob Koplowitz, senior analist bij Forrester en een expert van Pegasystems.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.