Overslaan en naar de inhoud gaan

DIVD mag gaten nu zelf CVE-nummers geven

Het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) mag vanaf nu kwetsbaarheden zelf gaan registreren op de CVE-lijst. Die wereldwijde lijst van gevonden kwetsbaarheden geeft elk geval een eigen ID-nummer waardoor securityproblemen beter zijn te volgen. Op deze manier worden miscommunicatie en misverstanden voorkomen als er over gevonden kwetsbaarheden gesproken wordt.
Datalek
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het DIVD is een groepering van securityspecialisten die op vrijwillige basis het internet scannen op bekende én nieuwe kwetsbaarheden. Gevonden gaten worden gemeld bij de eigenaren van de systemen, zodat ze gedicht kunnen worden. In de ruim twee jaar dat de organisatie bestaat, zijn er al diverse grote 'reddingsacties' uitgevoerd, ook binnen de recente Log4j-crisis en de grote Kaseya-hackaanvallen.

Vanaf nu is het DIVD een zogeheten CVE Numbering Authority (CNA), wat betekent dat de organisatie zelf CVE ID's kan toewijzen aan gevonden kwetsbaarheden. Volgens het DIVD is dat erg belangrijk voor haar missie. "In het proces van de gecoördineerde openbaarmaking van kwetsbaarheden zijn tijdigheid en vertrouwelijkheid vaak cruciaal. In het verleden moesten we op andere CNA's vertrouwen om een CVE ID te registreren. Nu we onafhankelijk CVE ID's kunnen registreren, zijn er minder partijen betrokken en kunnen we het proces sneller laten verlopen", aldus de organisatie.

Eigen bug bounty

Het DIVD kan met zijn nieuwe status alle kwetsbaarheden die het zelf vindt gelijk voorzien van een CVE-nummer. Daarnaast kan het gaten gaan registeren die gemeld worden via het eigen bounty-programma dat binnenkort van start gaat. Via dergelijke beloningsprogramma's kunnen beveiligingsonderzoekers kwetsbaarheden die zij vinden melden, zodat deze geregistreerd, onderzocht en gedicht kunnen worden.

Het nieuwe bounty-programma van het DIVD richt zich specifiek op software voor managed service providers en het mkb. Aanbieders van beheerde ICT-diensten zijn interessante doelwitten voor cybercriminelen, zoals de hacks bij Kaseya en SolarWinds al hebben bewezen. Wanneer het DIVD-premieprogramma voor kwetsbaarheden van start gaat, is niet bekendgemaakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in