Management

Infrastructuur
netwerk globe

Diplomatiek netwerk Nederland verzorgd door Britse telco, zorgen over spionage

Kamerleden en beveiligingsexperts zijn verontwaardigd.

© pixabay
5 februari 2021

Kamerleden en beveiligingsexperts zijn verontwaardigd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het beheer van het netwerk waarop vertrouwelijke informatie wordt uitgewisseld tussen ambassades en consulaten, gegund aan British Telecom. Daarmee komt de controle over het netwerk buiten de EU te liggen. De Tweede Kamer is niet over dit besluit ingelicht.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt desgevraagd tegen De Volkskrant dat het staand beleid is dat er bij zo'n Europese aanbesteding niet wordt gecommuniceerd. De beveiliging van berichtenverkeer is volgens de woordvoerder niet in het geding omdat daarvoor extra oplossingen bestaan waarvan het beheer niet bij British Telecom komt te liggen, maar bij Nederlandse partijen is en blijft.

Toch zijn zowel beveiligingsexpert en Kamerleden verontwaardigd over de gang van zaken, blijkt uit een rondgang van De Volkskrant. Zonder goede uitleg is dit 'vanuit het perspectief van digitale soevereiniteit' een onbegrijpelijk besluit, haalt de krant Lokke Moerel, hoogleraar ict-recht van de Universiteit Tilburg en lid van de Nederlandse Cybersecurity Raad aan. Het uitbesteden aan buitenlandse marktpartijen brengt afhankelijkheden van andere landen met zich mee, wat betreft spionage, sabotage, privacy en afgifte van data. "Als de covidpandemie iets heeft laten zien, is het dat buitenlandse partijen bij een crisis eerst de eigen overheid te hulp schieten", stelt Moerel in de ochtendkrant. Ambassades zijn een belangrijk doelwit voor spionage-activiteiten van andere landen.

Kamer niet ingelicht

Parlementariërs Kees Verhoeven (D66) en Bram van Ojik (Groenlinks) tonen zich teleurgesteld niet via een brief aan de Tweede Kamer van deze gunning op de hoogte te zijn gesteld. Als Buitenlandse Zaken in zee gaat met een buitenlandse aanbieder moeten er op zijn minst goede controle op de toegang van British Telecom tot de systemen komen. "Dit zijn geen neutrale kwesties", zegt Van Ojik. Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) van de AIVD zegt tegen de Volkskrant wel advies gegeven te hebben in voorbereiding op de aanbesteding en achteraf te zullen controleren op de naleving van de eisen.

Britisch Telecom neemt het contract over van Orange, overigens ook een buitenlandse telecomaanbieder.

3
Reacties
Johan 05 februari 2021 12:55

Beste HUIBERT,

Helaas zijn de kieslijsten voor de diverse partijen net opgesteld, anders had U zich verkiesbaar kunnen stellen en het IT kennisniveau weer op peil kunnen brengen in de tweede kamer. Zeker gezien er een aantal kamerleden vertrekken die nu de ICT portefeuille hebben voor hun partij.

Fijn weekend allemaal,
Johan

Huibert 05 februari 2021 12:38

Helemaal eens met Erwin1. ICT en "ICT-recht" zijn toch echt twee heel verschillende vakgebieden en onze alfa-parlementariërs horen ook wel eens de klok luiden, maar waar die klepel nou toch hangt...?

Erwin1 05 februari 2021 12:03

Toch ook weer een beetje opheft maken over iets waarvan men de klook hoort luiden maar niet de klepel weet te hangen. Ook als KPN deze aanbesteding had gewonnen, was een groot deel van de data over lijnen van buitenlandse telco's gegaan, aangezien KPN buiten Nederland maar bar weinig eigen datalijnen heeft liggen. En als BT of Orange of KPN een verbinding aanlevert, leveren ze dus een MPLS of vergelijkbare verbinding op, waarover bijv. KPN als onderaannemer gewoon IPSec verbindingen kan bouwen, of BZK zelfs zelf eigen IPSec of anderszins versleutelde verbindingen kan aanleggen. Ondanks dat BT (of zelfs de lokale kabelboer) dan kan zien dat er data over de lijn gaat, is het technisch onmogelijk (zonder quantum computer) om te zien wat die data dan is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.