Innovatie & Strategie

Branche
digitalisering

'Digitalisering Nederland gaat beter dan in EU en VS'

Alleen de digitalisering van de maakindustrie en constructie loopt achter op de VS.

© CC0 - Pexels.com Visual Tag Mx
21 april 2020

Alleen de digitalisering van de maakindustrie en constructie loopt achter op de VS.

Nederland vormt samen met Denemarken, Tsjechië en Finland de kopgroep wat betreft digitalisering in Europa. Dat zijn ook de enige vier in Europa die de VS aftroeven. 

Dat blijkt uit een rapport van de European Investment Bank (EIB). Daarmee sorteert Nederland zich als een van de beste landen voor op de 'digital age' die zich ontwikkelt. De rest van Europa staat er - zeker ten opzichte van de Verenigde Staten - een stuk slechter voor. Zo behoren opmerkelijk genoeg het Verenigd Koninkrijk, Italië, Polen en Ierland tot de achterblijvers.

Innovatie stagneert

De grote groep Europese landen die slechter presteren dan de Verenigde Staten baart de EIB zorgen. Over het algemeen zijn bedrijven in Europa kleiner en ouder en dat is een obstakel bij het omarmen van digitale technologie. Er zijn heel wat bedrijven die helemaal niet investeren in digitale technologie. Daardoor blijft kennis op het managementniveau achter en ervaren deze bedrijven financiering als een probleem om te investeren. Daardoor raken zij makkelijk nog verder achterop. De EIB adviseert daarom de beleidsmakers de obstakels voor groei weg te nemen en de fragmentatie in de Europese markt - zeker in de dienstverlenende sector - aan te pakken.

De EIB signaleert verder dat de Europese beleidsmakers meer moeten doen om de innovatie aan te jagen. Nu bestaan nog te grote barrières voor het investeren in markttoetreders en is er minder dynamiek doordat er een gestuurd wordt op een zo laag mogelijke faalpercentage. Dat leidt tot een systemisch tekort aan innovatie in de snelgroeiende technologische en digitale sectoren.

De EIB ziet dat de meeste toonaangevende bedrijven in digitale technologie nu gevestigd zijn in de VS of China. In Europa staat het hoofdkantoor van ongeveer 20 procent van de grootste R&D-bedrijven, maar er ontbreken topberijven uit consumentenelektronica, cybersecurity, digitale infrastructuur en diensten.

Nederland behoort tot de uitzonderingen

In Nederland blijken de gedigitaliseerde bedrijven het beter te doen dan de niet-gedigitaliseerde bedrijven. Zo heeft 60 procent van de bedrijven in de eerste groep het afgelopen jaar het personeelsbestand kunnen uitbreiden, tegen 52 procent in de tweede groep. Ook liggen de mediane salarissen en de productiviteit van de gedigitaliseerde bedrijven hoger dan de gemiddelden in de rest van Europa en de VS. Volgens de EIB is het gebrek aan geschikt personeel wel een remmende factor voor de verdere groei en investeringen.

 

De EIB roemt Tjechië voor de investeringen in software en het gebruik van data om organisatorische en bedrijfsprocessen te verbeteren. Het land scoort met name goed in de dienstverlening en infrastructuur. Denk daarbij aan het inzetten van virtual reality in de bouwsector en het ontwikkelen van platforms en IoT-toepassingen in de diensten- en infrastructuursector.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.