Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitalisering MKB vertraagd door coronacrisis

De coronacrisis heeft bij een groot deel van de Nederlandse MKB’ers niet voor een versnelling maar juist voor een vertraging van hun digitalisering gezorgd. Geld is hierbij de grootste hindernis.
Digitalisering
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Sortlist onder bijna 500 eigenaren en managers van middelgrote bedrijven in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Duitsland.

38 procent van de MKB’s heeft te maken met een vertraging van de digitalisering in hun bedrijf. De belangrijkste oorzaak daarvan is een gebrek aan geld, vindt 33 procent. Slechts 13 procent meent dat het aan een kennistekort ligt. Sortlist wijst erop dat innovatie een kostbare aangelegenheid is. “Voor veel kleine en middelgrote ondernemingen kan investeren in digitale technologieën al een hindernis zijn als er geen economische crisis is. In de huidige situatie kan het voor bedrijven nog moeilijker worden om de eisen van de markt bij te houden.”

Niet digitaal genoeg

Relatief veel Nederlandse ondernemers achten zichzelf niet voldoende digitaal om de crisis te overleven. Slechts 27 procent zegt al genoeg digitale technologie te hebben geïntegreerd. In Frankrijk vindt bijna 40 procent van de MKB’s dat van zichzelf.

Van de Nederlandse MKB’s meldt 29 procent overigens wel een versnelling van de digitalisering van zijn bedrijf. 26,0% zag geen verandering.

Ook in Frankijk, Duitsland en België zien vergelijkbare percentages MKB’s dat digitalsering juist wordt vertraagd door de coronacrisis. Wel zijn er in die landen meer bedrijven waarbij de digitalisering in het afgelopen jaar is versneld dan vertraagd.

Spanje is een uitzondering. Daar ziet twee derde van de MKB’s een versnelling van de digitalisering van hun organisatie. Slechts elf procent spreekt van een vertraging.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in